Radiopřijímač Silver Crest SWE 200 A2Rozměry má 130 x 79 x 31 mm a je větší než Happy CS-106 (o kterém bude řeč dále). Kvůli pár milimetrům se Silver-Crest nevejde do malé vzduchotěsné dózy na potraviny i s náhradními bateriemi. Sám se tam vejde, ale baterie musíte dát zvlášť. Chcete-li mít vše pohromadě, musíte sáhnout pro dózu o řád větší. Když přijímač uchopíte, budete mít dojem, že je uvnitř úplně prázdný. Ten pocit budete mít, i když do rádia dáte baterie. Rádio je prostě lehoučké, ale přesto masivní. Nově zakoupené rádio obsahuje v balení vše potřebné k okamžitému zprovoznění, včetně 2ks alkalických baterií AA. Takže rozbalíte a můžete hned vyhrávat. Potěší výrobcem přibalený, pěkně ušitý plátěný pytlíček, do kterého můžete přijímač schovat, když si jej chcete vzít někam sebou a nepodřít si displej. Vzhled rádia je velmi jednoduchý až primitivní. Mřížka reproduktoru připomíná spíš dírkování na sprše či kropítko konve. Výrazně zaoblené rohy způsobují, že se rádio velmi dobře zasouvá do kapes nebo do batohu. Displej Silver-Crestu je podsvícený modře a ve srovnání s Happy CS106 je hůř čitelný. Celkem zbytečný přepínač je přepínač DX-Local. (Alespoň já jsem ho v místních podmínkách nevyužil a trvale mám přepnuto na DX). Prospěšnější by asi bylo, kdyby byl přepínač použitelný třeba k úplnému odpojení baterií. Rádio se zapíná už krátkým stiskem zapínacího tlačítka a při přepravě je vhodné raději aktivovat zámek, aby nedošlo k nechtěnému zapnutí.
Ovládání je intuitivní. Stisk tlačítek působí v poslouchaném pořadu krátké zašumění (produkty procesoru nejsou dostatečně odfiltrované od signálové cesty, rádio Happy touto nectností netrpí). Rádio je schopné přijímat v rozhlasových pásmech středních vln (SV, MW 522…1620 kHz), krátkých vln (KV, SW 4,75…21,85 MHz) a velmikrátkých vln (VKV, FM 87,5…108 MHz). Na středních vlnách přijímá na vestavěnou ferritovou anténu, na vlnách krátkých a velmikrátkých používá výsuvnou teleskopickou anténu. Ladící krok je záměrně zvolený tak, že respektuje mezinárodně dohodnutý rastr, na jakém vysílají rozhlasové stanice. Ladíte-li například na středních vlnách, zobrazuje displej vždy takovou frekvenci, na které se dá očekávat rozhlasová stanice. To zda ji slyšíte nebo ne už závistí na podmínkách šíření. Stejné je to i na krátký vlnách apod. Tím odpadá potřeba jakéhokoliv nepřesného naladění, dolaďování nebo netrefení se přesně na stanici. Radiopřijímač je určený pouze pro poslech rozhlasových stanic (zvládá modulace AM a FM), ačkoliv dokáže naladit i některá radioamatérská pásma, komunikaci na nich s ním srozumitelně poslouchat nelze (nezvládá příjem SSB a CW).
Velmi dobá funkce je samočinné vyhledávání do pamětí, kdy po dlouhém stisku TIME/MEM prohledá přijímač (odspodu nahoru) pásmo a uloží 20 stanic, na které narazil. Pro každé pásmo můžete tuto funkci použít samostatně. Radiopřijímač má vestavěné hodiny s funkcí budíku (volba buzení rádiem nebo bzučákem) a nastavitelný časovač, kdy se po přednastavené době samočinně vypne. Odběr proudu z baterií je při běžné poslechové hlasitosti kolísá od 40 do 50 mA podle úrovně modulace, při hlasitosti „
na plno" dosahuje spotřeba krátkodobě až 80 mA. Při malé hlasitosti lze odhadovat výdrž na jednu sadu nových alkalických baterií okolo 50 hodin. Návod je v češtině, poměrně podrobný. Ale přístroj je nezákeřný, většinu funkcí odvodíte intuitivně, včetně „
listování“" v pamětech nahoru a dolů pomocí M+ a M-.
Přijímač Silver Crest SWE 200 A2:(Přijímač je ovinutý několika závity drátu pro připojení venkovní drátové antény ke zlepšení příjmu slabých stanic na středních vlnách.)
- Silver-Crest-s-antenni-civkou.jpg (118.91 KiB) Zobrazeno 20062 krát
(Kamarád si koupil tento přijímač asi před rokem a poměrně rychle se ho zbavil, protože přijímač trpěl nějakou vadou, kdy při příjmu na středních vlnách přijímač „kvokal" - asi nějaká vada procesoru. Osobně jsem testoval dva vzorky z aktuálně prodávané série, můj i švagrův a nic podobného jsem ani u jednoho přístroje nezaznamenal, ale asi je to o štěstí při nákupu toho kterého kusu.)