Ani já se v tom právě moc nevyznám, proto jsem to tu chtěl probrat. Když nakoupíš větší váhu v jednom kuse (teď mám na mysli slitky) je cena daleko lepší to je jasná věc.
Příklad nákupu podle cen jednoho konkrétního obchodu:zlatý slitek 1g => cena 1.218,- Kč (6.090,- Kč při nákupu 5ks, 12.180,- Kč při nákupu 10ks - pokud bych je kupoval jednotlivě)
zlatý slitek 5g => cena 5.281,- Kč
zlatý slitek 10g => cena 10.077,- Kč
Cena zlatých mincí začíná někde kolem 16tis (15.950,- Kč při váze 15.5g). To pak vychází cca 1.026,- Kč za 1g, což není špatné. Je z toho evidentní že neplatíte navíc za uměleckou / sběratelskou hodnotu, kterou ale s nákupem získáte navíc jak psal Rainier.
Z toho je celkem jasné, že kupovat po částech v malém objemu se nevyplatí. Je logičtější kupovat mince a nebo slitky vyšší gramáže. Tam je ale ten problém, že pokud bych zlato chtěl použít jako alternativní platidlo v nějaké nestandardní situaci tak jednotlivé slitky nebo mince budou mít příliš vysokou hodnotu. Daleko snáz by se pracovalo s 1 - 2g slitky, kde vím že bych za ně měl dostat zboží v hodnotě, které dnes nakoupím za zhruba 1.000 Kč resp. 2.000 Kč. Pochopitelně že v jakékoli takové situaci budou ceny značně nadsazené. Protože bych chtěl, aby zlato které nakoupím mělo dva účely - prostředek k uchování hodnoty a alternativní platidlo, chtěl bych se vyhnout situacím kdy přijdete do obchodu s "bankovkou" vysoké nominální hodnoty a v obchodě nemají na vrácení.
Ideální řešení z tohohle pohledu by možná bylo dohodnout se s prodejcem na jednorázovém nákupu zlata ve větším objemu, ale ve formě menších slitků. Cena by pochopitelně musela odpovídat nákupu ve větším objemu.
Další z možností je ignorovat funkci zlata jako alternativního platidla a pouze do něj uložit hodnotu svých úspor.
@Kregan: Já jsem určitě nic nemazal a myslím že ani Mac ne. Aspoň teda ne vědomě. To je zvláštní.