Dušené veverky
Tradiční britský recept.
4 stažené a vykuchané veverky, bez hlavy a nohou
1 lžíce olivového oleje
300g mladých listů pampelišky Taraxacum
300g mladého mléče zelinného Sonchus oleraceus
100 g mladých listů šťovíku kyselého Rumex acetosa
150g řeřišnice srstnaté Cardamine hirsuta nebo řeřišnice luční Cardamine pratensis nebo řeřišnice hořké Cardamine amara (nebo směs)
150g mladých vrcholků kopřiv
2 velké cibule
100 g petržele nebo kerblíku třebule Anthriscus cerefolium
30 g tymiánu nebo mateřídoušky
šťáva z 1 citronu
šťáva z 1 limetky
50 g opražených sezamových semínek
1 polévková lžíce octa balsamico
1 lžička kari koření
1/4 lžičky kurkumy
1/8 lžičky skořice
2 chilli papričky odrůdy Birds Eye, jemně nasekané
sůl a černý pepř podle chuti
Do hrnce dáme olivový olej a jemně osmahneme cibuli. Mezitím přivedeme v jiném hrnci mírně osolenou vodu k varu a vhodíme zelené listy pampelišky, mléče a šťovíku. Blanšírujeme asi 40 sekund, poté scedíme a necháme odkapat na cedníku. Do pánve dáme maso a osmažíme do hněda po obou stranách. Nakrájíme spařené zelené listy a přidáme spolu s tymiánem, petrželkou, kopřivami a řeřišnicí (vše nakrájené) k masu. Nyní přidáme všechny zbývající ingredience do hrnce a za stálého míchání opékáme asi minutu a poté přidáme asi 700 ml vody. Směs přivedeme k varu a pak snížíme plamen, přikryjeme a dusíme za občasného míchání asi hodinu. Podáváme v hlubokých talířích s dobrým kusem křupavého chleba.