Právě je 28 bře 2024 12:09

NEZDOLNY.CZ

Ad omnia paratus

Oblečení na cestách

 
Příspěvky: 55
Registrován: 26 zář 2015 16:27

Oblečení na cestách

Příspěvek od goral » 29 říj 2015 20:41

Oblečení na cestách
V první řadě si je třeba ujasnit, jestli jste „chodec“, či „táborník“. Zásadním rozdíl je v nesené váze a následném pohodlí v táboře. Také je často rozdíl mezi dobou strávenou v táboře.
Primárně se tento text bude věnovat chodcům, turistům, jakkoliv je bude nazývat a jejich oblékání.

Nejdůležitější pro vás je pohodlí. Pod tímto slovem se schovává nejen samotný komfort dané věci, ale i pohodlí jako celek. Tedy vyplatí se daná věc? Není příliš těžká?
Po každé jednotlivé součástce je tedy vyžadován nejen komfort uživatele, ale i praktičnost, odolnost, multifunkčnost, váha a to samozřejmě za co nejnižší cenu. Časem bohužel dojde každý k tomu, že pokud chce všechny tyto věci mít co nejlepší, cena jej rozhodně nepotěší. Takže je dobré vybírat na základě specifických požadavků každého jednotlivce.
Toto by měl být obecný návod fungující více než jednomu uživateli, ale ne nutně bude fungovat právě vám.


Oblečení na cesty se dá rozdělit jednoduše do tří kategorií:
-vrstva na tělo
-izolace
-svrchní vrstva


Tyto kategorie se často překrývají, někdy je používáte všechny, někdy jen jednu. Je ale dobré si uvědomit že takové kategorie existují a především nekupovat vybavení, které je spojením dvou (nedejbože tří) těchto kategorií (samozřejmě vyjímky jsou vždy).


Vrstva na tělo

Neboli de facto „termotrička“. Zde se v podstatě budeme motat okolo dvou z základních možných materiálů. Polyester a vlna (merino). Další okrajové materiály jsou bavlna, případně již prakticky nepoužívaný polypropylén, hedvábí atd.

Polyester:
-Vodu je schopen absorbovat pouze do 0,4% své váhy. Jedná se tedy o ideální vrstvu, která posílá pot dále od těla – tím pádem rychle schne.
-Výborně dýchá
-Levný
-Velice rychle zasmrádne
-Pokud je mokrý, má velmi nízké izolační vlastnosti
-Vysoká odolnost
-Úplet může být mnohem jemnější (=ideální na léto)
-Dlouhodobě není příjemný na těle
-Hořlavý

Merino vlna:
-Absorbuje více vody (prakticky stejně, jako bavlna) – pomaleji schne.
-Výborně dýchá
-Dražší
-Prakticky netečná vůči zápachu
-Mokrá má solidní izolační vlastnosti
-Nízká mechanická odolnost
-Nepoužitelná při vysokých teplotách (technicky nelze udělat jemný úplet)
-Dlouhodobě příjemná na těle
-Nehořlavá (resp. pomale doutnající)

Bavlna je specifická záležitost, jenž nedoporučuju na delší pochody, akce v nižšších teplotách atd.
Absorbuje velké množství vody, neizoluje když je mokrá, pomalu schne, zápach se projevuje později. Má ale své použití. Příklad jsou vysoké teploty.


V podstatě je na použití jedince, kterou cestu zvolit.
Můj osobní náhled:

Žádný z těchto dvou materiálů není lepší. Každý má své použití.

-Pro merino je ideální nepotivá aktivita pod cca 15° Celsia (vyjímku tvoří lehčí trička v gramáži 150g/m2, ve kterých se dá fungovat do cca 25-30°). Merino má svoji doménu na vícedenních pochodech a během delšího pobytu v přírodě. Speciálně ve chvíli, kdy se předpokládá otevřený oheň má merino smysl.

-Doména polyesteru jsou potivé aktivity v neomezeném teplotním rozsahu. Jediné tři problematické faktory na zvážení jsou zápach, dlouhodobější nepohodlí při nošení a hořlavost.

Kdybych to shrnul do nějaké úderné definice:
Pokud budete provádět aktivitu, kdy vaše tepovka bude velmi často přes 150 tepů/min (=budete se hodně potit), vemte si polyester. Na všechno ostatní je lepší merino.



Izolace
Vrstva, která má primárně zahřát. Pro izolaci při aktivním pohybu jsou vhodné dvě varianty. Fleece a nebo vlna. Pro statickou činnost, případně (nepotivý) pohyb ve vysokých mrazech je vhodné duté vlákno, případně peří.

Fleece/ Vlna
Zde na plné čáře vítězí vlastnostmi Fleece (polyethylen). Př stejné váze fleece lépe izoluje, není tolik objemný, absorbuje mnohem méně vody. Problém s pachem se u druhé vrstvy tolik neřeší (ačkoliv u opravdu dlouhých expedic může být i zde pach problém). Jediná věc, kde má vlna reálně navrch je její nehořlavost. Ovšem není třeba vlnu zatracovat-zcela jistě si stále udrží své uživatele.


Duté vlákno
-solidní sbalitelnost
-vyšší váha
-slušné izolační vlastnosti (top duté vlákno má vlastnosti dost blízké levnějšímu peří)
-izolační vlastnosti nejsou tolik ovlivněny vlhkostí
-nízká životnost
-nižšší cena


Peří
-perfektní sbalitelnost
-nízká váha
-výborné izolační vlastnosti
-izolační vlastnosti jsou extrémně ovlivněny vlhkostí
-vysoká životnost
-vyšší cena

Shrnutí:
Izolace pro aktivní pohyb je vcelku jasná: fleece
Pro statickou činnost je potřeba se velmi zamyslet. Pokud jdete na kratší dobu, případně budete počítat s tím, že vám izolace nemůže navlhnout, je peří výbornou volbou. Jinak je vhodnější duté vlákno.



Svrchní vrstva

Zde je teoreticky snad nejvíce možností, ovšem pro reálné použití je více než vhodné některé z nich vyřadit. V základu se dá bavit o dvou typech:
1, Vrstva jenž neprofoukne, zvládne lehký déšť a výborně dýchá. (neprofuk)
2, Vrstva jenž neprofoukne, nepromokne, ale nedýchá moc dobře. (nepromok)

Neprofuk
Zjednodušeně jsou zde tři možnosti:

„Šusťák“
(Pertex atp..)
-extrémně dobrá sbalitelnost a váha
-dýchá průměrně
-promoká téměř okamžitě
-nízká cena



Softshell
O Softshellu se budu muset rozepsat obšírněji. Zde pod pojmem softshell rozumějte materiál, jenž není izolovaný, nemá membránu a nemá lepené švy. Tyto varianty softhellu (izolovane atd.) jsou pro turistické použití minimálně problematické. Řekněme že jsou to slepé vývojové větve, které se pokusily spojit buď neprofuk s nepromokem, nebo ještě hůře i s izolací. Tato kombinace nefunguje. Je příliš těžká, nedýchá, promokne atd... Solidní softshell má tyto vlastnosti:

-Výborně dýchá
-Průměrná váha a sbalitelnost
-Absorbuje minimum vody (rychle schne)
-Neprofoukne
-Základní odolnost vůči vodě
-Vysoká cena

Existuje více gramáží softshellu – od vyloženě lehkých větrovek až po odolnější kousky. Všechny jsou ale na podobném principu hustě tkaný nylon+polyester. Mezi jednotlivými nitěmi prostě už není prostor pro profouknutí a samotný materiál díky své téměř nulové absorbci vody zvládá být vodě odolný, což se dále ještě podporuje impregnací (DWR).

Hustětkanná bavlna (Gabardén, Ventile atd.)

Na pokračování....

 
Příspěvky: 55
Registrován: 26 zář 2015 16:27

Re: Oblečení na cestách

Příspěvek od goral » 29 říj 2015 20:42

Post rezervovany pro pripadne dalsi upravy textu

 
Příspěvky: 55
Registrován: 26 zář 2015 16:27

Re: Oblečení na cestách

Příspěvek od goral » 29 říj 2015 20:42

Post rezervovany pro pripadne dalsi upravy textu

Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 69
Registrován: 28 pro 2015 09:44

Re: Oblečení na cestách

Příspěvek od kregan » 08 led 2016 14:14

Na doporučení gorala házím dotaz veřejně.

Po nevhodném vyprání mi nenávratně odešla membránovka Pinguin. Zvažuju nějakou spolehlivou náhradu.
Sháním něco do hor s prioritou na nepromokavost, odolnost a hmotnost. Prodyšnost není nezbytná, budu jí nosit jen do silného deště/vánice. Cena max. 5000Kč, radši míň. Uvažoval jsem buď o bundě od Tilaku, pokud se někde objeví v akci. U Pinguinu mi po čase membrána odešla a ze supr bundy se stala obyč větrovka. Troch se obávám, že se to může stát i u Tilaku, jen to za ty prachy víc zamrzí. Další z možností by byla tahle
http://www.decathlon.cz/panska-nepromok ... 24528.html
na tu ale zatim nejsou vůbec žádný reference. Parametry se mi líbí a pokud vydrží alespoň pár let, tak by za tu cenu byla ok.
Taky sem zvažoval kvalitní pláštěnku. Nejvíc se mi líbila Jurek Trio. U ní se ale bojim, že v techničtějších úsecích za špatenejch povětrnostních podmínek nebude moc bezpečná. Přeci jenom s ní silnější vítr může pořádně zacloumat. Někdo nějaký tip?

EDIT: Softshellu pocitově moc nevěřim. Ten nechci.
Co nemáš, to nepotřebuješ.

 
Příspěvky: 55
Registrován: 26 zář 2015 16:27

Re: Oblečení na cestách

Příspěvek od goral » 08 led 2016 14:35

Linkovana bunda nebude poradne nepromokava.Odhaduju podle nazvu jejich membrany ze bude mit vodni sloupec 10 000mm a to nestaci do hor. Minimum pocitej 15, radsi 20 (GTX ma 20+, podle typu).
Opoustet prodysnost se ti vymsti :)
TIlak se urcite da doporucit, ale jdi po Pro Shellu, pokud te zajima odolnost. Dalsi moznost v tyhle cenovce je HighPoint, ktery jsem sice nikdy nemel, ale je vcelku chvaleny. Parametry ma dobre.

Obecne ja mam Decatlon rad na specificke veci, ale do hor bych s tim nesel. Mam rad kvalitu, kdyz mi na tom visi zdravi. TIm netvrdim ze Decatlon je nekvlaitni, jen proste je na rekreacni pouzivani.

Plastenka do hor je omyl. Vetsinu cesty bojujes vic s plastenkou nez s horama a to je spatne. Jinak ponco od Jurka je vyborna volba (jako cokoliv od nej) a treba se neztrati jako nozovy pristresek v pripade bivaku.

 
Příspěvky: 63
Registrován: 25 zář 2015 13:05

Re: Oblečení na cestách

Příspěvek od cipis » 08 led 2016 16:43

Technická - v tomto threadu navrhuji gorala jako editora/moderátora, aby mohl editovat/přesouvat příspěvky, ať je z toho po čase ucelený text. Asi něco na způsob, jak jsem já začal psát přebíjení 223. :)

Nabídka byla učiněna už při založení serveru. Goral má chlapské důvody proč do toho zatím nejde a já si jeho postoje velmi vážím. Třeba mu v budoucnu situace umožní pustit se do editování. MacGyver

Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 99
Registrován: 25 zář 2015 11:14

Re: Oblečení na cestách

Příspěvek od Rainier Wolfcastle » 11 led 2016 09:52

Pokud na koupi nespechas, tak nez nejaky no name z Decathlonu, pohlidal bych si akce v outdoor-shopech. Loni jsem za 2t koupil Pinguin Parker. Neni to sice zadny TOP znacka, pouziva ale aspon "znackovou" membranu (to ale urcite vis, kdyz uz jsi Pinguina mel).

Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 69
Registrován: 28 pro 2015 09:44

Re: Oblečení na cestách

Příspěvek od kregan » 25 úno 2016 14:56

Pinguin nebyl špatný, ale po pár letech mi membrána úplně odešla. Teď jsem narazil na tohle a přijde mi to zajímavé
SILVINI bunda unisex SAVIO UJ397
http://www.bike-eshop.cz/plastenky-a-po ... n_info_all
K prodyšnosti. Bundu oblékám téměř výhradně za deště. Při fyzické aktivitě se hodně zahřívám (troufnu si tvrdit, že víc než je běžné) a tak jsem i membránovku měl při výstupech většinu času rozeplou a větrala tedy hlavně tímhle způsobem. Naopak v klidu se skoro nepotím. A přijde mi, že membrána se stejně za deště zalije vodou a prodyšnost se tak radikálně sníží.
Co nemáš, to nepotřebuješ.

Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 99
Registrován: 25 zář 2015 11:14

Re: Oblečení na cestách

Příspěvek od Rainier Wolfcastle » 25 úno 2016 16:55

tak já membránovky de facto nepoužívám. podle mě je to v našich podmínkách zbytečnost. Na poprchání a sněžení mi stačí windproof, když je velký slejvák tak nahodím pončo.
Co se týče toho Pinguina, třab já koupil Parkera ve výprodeji za 2000,-. Záruka je 2 roky. pokud se po té době rozpadne, tak to přežiju a koupím novou. Ale jak říkám, nosím ho hlavně do hor a takových akcí už u mě poslední dobou moc není.

Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 69
Registrován: 28 pro 2015 09:44

Re: Oblečení na cestách

Příspěvek od kregan » 14 dub 2016 13:11

Tu SILVINI jsem nakonec koupil. Je tedy o dost tenčí, než jsem si představoval, takže vyloženě proti vodě. Izolovat nebude. Po vyzkoušení napíšu recenzi, jak se (ne)osvědčila.
Teď zjišťuju, že to bude chtít i něco vyloženě do zimy. Máte někdo zkušenost s péřovkama? Poměrem cena/výkon/hmotnost se mi nezdá špatná tahle
http://panske-bundy-kabaty.heureka.cz/w ... e/#section
Co nemáš, to nepotřebuješ.

Další

Zpět na Oblečení

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník