Budou tomu dva roky co jsem si pořídil bundu a kalhoty Highlander od české firmy Direct Alpin. Dlouhodobě jsem s jejich výrobky velmi spokojen a oceňuji zejména propracovaný technický střih a precizní provedení. Idea kompletu vznikla v lukostřeleckých kruzích a od toho se odvíjí její střih a technické vychytávky.
Střihově mi komplet perfektně padne, jako vše od DA. Délka rukávů i nohavic je pro mně značka ideál.
Bunda
Oceňuji perfektní vysoký límec, který perfektně chrání krk a v kombinaci se šemagem je dokonalý. Kapuce odjímatelná na zip plní svoji funkci velmi dobře a nepřekáží. Rukávy mají velmi chytře řešenou dvojitou legu, která perfektně těsní a nikde nepřekáží. Daní za to je však těsnější oblékání, kterou ale velmi rád zaplatím, protože všechny moderní bundy, které mají dizajnové stahování legy suchým zipem většinou nefungují. Nefunkční stahovací pásek již při mírně opotřebeném sucháči strašně otravuje život. Náprsní kapsa je ideální na telefon a nepřekáží ani při nošení batohu. Mnozí ocení zip na pravé straně který v milisekundě umožní bleskový přístup ke všemu co máte na opasku. Například toulci se šípy
Kalhoty
Opět perfektní anatomický střih, který mě osobně naprosto vyhovuje. Mohutnější postavy jaj ale nejspíše neocení. U kalhot bych volil jiný střih a umístění kapes. Nevím proč, ale například nošení peněženky v těchto kapsách je mi nepříjemné, což ale u ostatních "kapsáčů" nepozoruji. Je to dáno zřejmě úzkým střihem, díky kterému tvrdší obsah v kapse nepatrně tlačí. Nošení napříkla rukavic v těchto kapsách je bez problému. Oka na pásek jsou velmi robustní. Stahování nohavic na suchý zip funguje také velmi dobře.
Jedná se hustě tkanou bavlnu s DWR úpravou. Tedy trvale voděodpudivou. V dešti tento materiál naboptná, ztvrdne a dále již vodu nepropouští. Látka je z rubové strany vlhká, ale další vrstvy vám od ni již snadno nenavlhnou. Museli by jste v dešti pobývat velmi dlouhou dobu, což ale znamená, že kompletně provlhnete ať už máte na sobě jakýkoliv materiál (vzlínání, zatékání, vzdušná vlhkost, pot, atd.). Vyprané mokré kalhoty jsou tak tvrdé, že je můžete pro vysušení opřít do kouta.
Protože se jedná o bavlnu, tak ji s klidným svědomím můžu vytknout extrémní náchylnost k znečištění. Prach, bláto se z tohoto materiálu dají dostat jen praním. Skvrna od čaje, kávy, krve, mastnoty zůstávají věrné napořád. Moje kalhoty nesou z každého vývrhu zvěře nějaký zářez. Nečekejte od tohoto materiálu barevnou stálost. Kalhoty, které peru podstatně častěji jsou oproti bundě značně vybledlejší. Je to opět obecný neduh intenzivně používané bavlny.
Mnozí se mě ptali na šustění stran lovu. Hustě tkaná bavlna šustí jak prase, takže na čekanou tento komplet není ideální.