Kanystr Plastimat, co popisuje MacGyver, je asi nejlepší co znám. Tahám ho sebou na různé akce, pokud tam jedu autem. Slouží už 30 let a stále má původní těsnění. Za normálních okolností je v něm trvale stříbrem stabilizovaná voda, aby se mohl kdykoli naložit a mohlo se vyrazit.
Do batohu na nošení pitné vody z větší vzdálenosti ale mnohem lépe pasuje kanystr tohoto typu:
- kanystr-10litru-ctvercovy-pudorys.jpg (7.63 KiB) Zobrazeno 24433 krát
Právě toho jsem si letošní této užil až až, když jsem denně vozil pitnou vodu autobusem ze zaměstnání, protože doma jsme měli ve studni kritický stav. Ono totiž když si soused o pár baráků vedle na jaře napustí svůj obrovský bazén, tak se spodní voda už přes léto (takové, jaké bylo letos), nevzpamatuje a všichni okolo jsou pak na suchu po celý rok.
- 1212.gif (17 KiB) Zobrazeno 24242 krát
(Mimochodem takový "smajlík", kterým bych tuto větu doplnil, aby dokreslil, co by se asi stalo s dotyčným objektem nebo jeho arogantním majitelem v PA-době ve standardní editační nabídce zatím nebyl...) Kanystr je to běžný, lehký, levný a dokonce jsou k němu občas k dostání i náhradní uzávěry.
Z kanystru určeného k přepravě vodu přeliji do kanystru s kohoutkem, který se nikam nenosí a je trvale (samozřejmě jen po dobu, kdy neteče voda) postavený na okapávači kuchyňského dřezu a kohoutek směřuje do dřezu. Bohužel tento kanystr není žádná velká sláva, plast je tenký, nádoba vysoká, úzká a nepříliš stabilní. Po zakoupení jsem musel odstranit ostré hrany a přetoky, aby mohla dosednout těsnění tam, kam mají a držadlo neřezalo do ruky. Kohoutek je ale dobrý (vyžadoval jsem demontovatelný od kanystru). Těsní dokonale, neukapává a ani okolo závitu neteče (ale musel jsem vybírat z několika kusů, některé měly špatně vylisovaný závit). Po půl roce naplnění kanystru vodou a používání plast kužele kohoutu "navlhl" a nepatrně zvětšil průměr. Nyní jde poměrně těžce otáčet a když je kanystr skoro prázdný, je už příliš lehký, že se musí podržet nebo umístit do ohnutého plechu, aby se silou vynaloženou na otevření kohoutku nehýbal. Níže uvedený obrázek neukazuje přesně kansytr, který mám (musel bych ho jít speciálně vyfotit), ale kanystr z nalezeného obrázku je mu velmi podobný včetně způsobu umístění:
- kanystr-10litru-s-kohoutkem.jpg (10.67 KiB) Zobrazeno 24433 krát