Suroviny jsou dlouhodobě skladovatelné a můžete si jich nakoupit na několik let dopředu, přesto to není (kvůli závislosti na elektřině) typický „rozpadlický recept“. Avšak úplně stejný postup můžete použít pro pečení chleba v troubě sporáku na tuhá paliva, takže je dobré ho znát. Remosku na pečení chleba používám především z energeticky úsporných důvodů. Kvůli jednomu chlebu nemusím zbytečně roztápět celou troubu. Výhoda instantního droždí se uplatní, když pečete chleba jen občas (jako zálohu když je zavřený obchod) a nevyplatí se vám proto udržovat trvale kvásek. Pečení v remosce by určitě mělo své uplatnění, pokud by byl např. vyhlášený výjimečný stav (a nebylo bezpečné jít do supermarketu). Takže si to vyzkoušejte - jste doma v bytě, elektřina i voda zatím fungují, surovin máte v zásobách také dost, ale chleba už došel…
Prohledejte spíž a připravte si:
- pšeničnou mouku hladkou
- žitnou mouku celozrnnou
- instantní droždí
- drcený kmín
- kuchyňskou sůl
- velkou mísu
- větší vařečku
- kávovou lžičku
- hrneček o objemu 0,3 litru
Použité suroviny:
Do mísy nasypte:
- jeden hrneček celozrnné žitné mouky
- dva hrnečky pšeničné hladké mouky
- dvě kávové lžičky sušeného droždí,
- dvě kávové lžičky drceného kmínu
- jeden a půl zarovnané kávové lžičky soli
Při výše uvedeném poměru surovin obdržíte chleba podobný tomu běžně prodávanému konzumnímu. Pokud použijete pouze 3 hrnečky hladké pšeničné mouky, bude váš chleba chuťově i strukturou připomínat více chléb toustový či veku. Pokud použijete kombinaci dvou hrnečků mouky žitné a jeden hrneček mouky pšeničné nebo dokonce tři hrnečky pouze mouky žitné, obdržíte hutný a těžký tmavý chleba. Čím více použijete žitné mouky, tím méně musíte dát soli, aby nebyl chléb přesolený. Naopak, čím více pšeničné mouky dáte, tím více bude zapotřebí solit (u toustového chleba až 2 kávové lžičky).
Suché suroviny důkladně promíchejte (takto namícháno můžete mít klidně i několik dní dopředu). Pak opatrně přilejte jeden a půl hrnečku vlažné vody. Jen tolik, aby šlo těsto míchat, čím méně vody vám bude k uhnětení stačit, tím lépe. A tím rychleji se bude chleba péct. Vše důkladně vařečkou promíchejte.
Vzhled těsta po promíchání:
Zakryjte utěrkou a nechte 6 až 12 hodin kynout při pokojové teplotě. Teplota ani čas nejsou kritické.
Zakryté těsto kyne:
Vzhled těsta po vykynutí:
Nakynuté těsto nechte zatím zakryté a zapněte remosku (nebo troubu) a nechejte 20 až 30 minut rozehřát. Doba pečení záleží samozřejmě na konkrétní remosce. Pokud má remoska či trouba termostat, nastavte ho na 230°C nebo i více. Remoska se ničím nemastí ani se nevysypává moukou. Nemusíte mít obavu, chleba (pokud je těsto dostatečně hutné) se k hliníkové misce remosky nepřipeče. Do prostředku rozehřáté remosky vyklopte těsto. (Těsto musí přijít skutečně do hodně rozehřáté remosky, aby se rychle udělala kůrka, uzavřela "bubliny" oxidu uhličitého uvnitř, chléb zůstal "nadýchaný" a nikoli placatý.) Remosku uzavřete a nechejte péct. Mísu od těsta ihned umyjte, jinak vám tam zbytky přischnou. Některé recepty před pečením doporučují rozprostření těsta na stůl a jeho překládání. Zkoušel jsem to několikrát, ale ukázalo se to zbytečné. Žádný zásadní rozdíl ve struktuře upečeného chleba nebyl. Bylo s tím jen více práce a spousta uklízení.
Pečení zvládne hravě i remoska z roku 1959 s výkonem pouhých 500W:
Po 15-ti minutách otevřete a povrch chleba přikryjte kouskem alobalu (remoska peče shora intenzivněji, vrch by se rychle připálil a vnitřek byl neupečený). Pokračujte v pečení nejméně 45 minut až hodinu. Pak pečení zkontrolujte (obvod chleba by již měl být upečený, vrchní strana pod alobalem je většinou ještě světlá). Odstraňte alobal a pečte ještě dalších 15 až 20 minut, až se udělá hezká křupavá kůrka. Remosku vypněte, chléb vyklopte a nechejte téměř úplně vychladnout (nadbytečná vlhkost uvnitř vyprchá k povrchu a změkčí zezačátku příliš tvrdou kůrku).
No a pak již můžete krájet a konzumovat. Přeji dobrou chuť…
(Během času pochopíte, proč se v minulosti chleba zamykal do skříně. Pokud ho totiž nesníte hned, s tím, že si vezmete až později, buďte si jisti, že vám ho snědí vaši rodinní příslušníci.)