od Filip » 28 dub 2019 16:51
Já mám lampy (osm) napevno v místnosti, prostě úplně běžná součást, jako např. zrcadlo nebo lampa na svícení na elektřinu, naplněné, knot schovaný co možná nejvíce v té kovové trubičce, anžto se pak petrolej prakticky neodpařuje, no a použiju je, pokud vypadne elektrický proud a potřebuju svítit. Což je při letních bouřkách a silném větru prakticky notorietou, ten výpadek běžně trvá 2 - 5 hodin, ale když se "zadaří", klidně i přes půl dne.
1. když lampy rozsvítíte, knot je stažen, aby se celý mechanismus mohl řádně prohřát a vznikl komínový efekt, moc to nesvítí, je nutno počkat a nespěchat,
2. když se to prohřeje, vytáhnete knot tak, aby lampa nečadila a zároveň poskytovala dobré světlo, to je jasné. Ale od této chvíle začnou lampy výrazně topit, v zimě to tu místnost prakticky vytopí, i když musí být pootevřené okno, v létě zvýší za dvě hodinu teplotu z 25 na 29°C, i při více otevřeném okně, a přirozeně v noci, přes den člověk poněkud nesvítí,
3. ta spotřeba vzduchu je skutečně extrémní, okno musí být pootevřené, i když je -10°C a venku sněhová bouře (ideální podmínky pro výpadek, drát zmrzne a vítr ho shodí),
4. naše lampy Mars Svratka nevydrží svítit celý večer, tj. v zimě třeba od 3.30pm do 11.30pm, za tu dobu lampu tak 2x doplníte. Ona by, theoreticky, tu dobu možná nějak svítit dokázala, ovšem potom by bylo na dně tak 1/4" kerosenu no a s takovým množstvím by sotva žhnula a knot by ubýval velmi rychle. Proto musíte mít odhad, kdy je už vhodné kerosen doplnit, ze zkušeností nedoporučuju svítit lampou, jejíž basenka je plná z 1/2 nebo méně; jakmile se kerosen pohybuje někde u držáku lampy na stěně, jednu lampu po druhé (aby člověk nebyl bez světla) zhasnu, nechám zchladit (5 - 10 minut to trvá), sundám ze stěny, sundám cyllindr, odšroubuju hořák a doleju kerosen. Mám pro tento účel nachystané malé vědro, a v něm trychtýř, za otočné kolečko pověsím hořák, knot směřuje v vědro, takže kerosen neznečistí nic jiného, než vědro, strčím trychtýř v basenku a doleju kerosen, pak našřoubuju zpátky hořák, usadím cyllindr, lampu dám zpátky do držáku (krom jedné, co mám na stole) no a vrátím na stěnu,
5. pokud byste chtěli, nebo byli nuceni (např. na neelektrifikované chatě), svítit bez elektřiny stále, doporučuju malé lampy (5" a klidně patentní) na schodiště, chodby, a do každé místnosti 1-2, podle velikosti místnosti, jako osvětlení k orientaci, a na svícení na cokoli jiného si pořídit lampu na plynovou bombu, má punčochu, takže svítí mnohem více a rovněž její provoz vyjde mnohem levněji; střední, nebo velká, lampa, čistá a se zrcadlem, je dostatečné světlo např. na čtení v posteli, ale na jakoukoli jinou činnost jich budete muset rozvěšet několik, jednak vás to svícení vyjde draho, druhak to bude extrémně topit.
Existují sofistikovanější lampy na kerosen, french oil lamp s kruhovým knotem, lampy s azbestovou punčoškou, ovšem v našich končinách je nejde běžně sehnat, museli byste do Amish shopu v nějakém Amish county, a ta cena by byla taky někde jinde - jestliže lampy Mars Svratka stojí cca USD 10.00 - USD 15.00, tak za tyhle byste dali cca USD 50.00 - USD 100.00 za kus.
Po každém dni svícení je nutno lampu vyčistit, byť se třeba nezdá, že špinavá není. To způsobuje kerosen na svícení, který obsahuje speciální frakci ropy, jež snižuje čadivost, s klasickým kerosenem by byl vrch cyllindru černý tak jako tak. Já vždycky opláchnu cyllindry vodou, zastřihnu knot a podívám se, jestli dole, jak jsou dírky na přívod vzduchu, něco není, kousky bavlny od knotu, či nějaké jiné smetí, pokud ano, odstraním ho. Knot tak po cca 2 letech vyměním, není to nějak drahá položka, a on pak lépe nassává kerosen.
Kupujte cyllindry originál od výrobce, cyllindry rády praskají, i originál Mars Svratka už mi praskl. Nevím proč, jestli to bylo způsobeno vadou při výrobě, či něčím jiným, ale praskají. Když kupujete cyllindr, kupujte ho in personam, nikdy ho neobjednávejte přes internet, byť by i mohl být levnější, a při koupi položte cyllindr na rovnou plochu, otáčejte jím a zkontrolujte, že tam není spára. Stalo se mi, že jí cyllindr měl, nassával potom falešný vzduch a lampa svítila velmi slabě.
Pokud k tomu lampa není uzpůsobena (Lantern), nepřenášejte jí hořící, ani horkou. On ten cyllindr nedrží nějak extrémně pevně, vždy uchopte lampu za basenku, nikoli za držák na stěně, a druhou rukou přidržujte cyllindr. Jinak vám cyllindr dříve, či později, spadne, no a při české zálibě chodit doma bos je o řádný problém zaděláno.
Z lampy stoupá extrémně horký vzduch. Lampa nesmí být méně, než 3´, od stropu, a pokud je strop dřevěný, minimálně 4´, raději 5´. Pokud tuto vzdálenost nejste s to zajistit, musíte cyllindr něčím přikrýt, něco umístit nad něj, cca 4", aby měl zase tah, aby ten horký vzduch nešel na strop. Opět, dají se koupit lodní olejové lampy, které s tímto počítají a kovový kryt cyllindru je již součástí držáku lampy na stěnu, ovšem u nás to neseženete.