Právě je 28 bře 2024 21:17

NEZDOLNY.CZ

Ad omnia paratus

První pomoc - absolutně základní dovednost

Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 415
Registrován: 24 zář 2015 19:19
Bydliště: Brno

První pomoc - absolutně základní dovednost

Příspěvek od MacGyver » 01 lis 2015 20:18

Akutní první pomoc je jedna ze základních dovedností, kterou by měl ovládat a trénovat každý. Podmiňovací způsob v první větě bohužel reflektuje všední skutečnost. Povědomí v široké populaci o této problematice je tristní. Bohužel člověku ovládajícímu základní dovednosti a postupy v poskytování první pomoci jsou tyto schopnosti ve většině případů málo platné, pokud se dostane do role postiženého. Každý by tedy měl mít zájem na tom, aby toto povědomí bylo v široké populaci co nejlepší, aby v případě průseru se z okolních čumilů vyloupl alespoň jeden člověk schopný pomoci.

Ovládání první pomoci je bohužel neviditelná a téměř nemateriální záležitost. Z toho důvodu se v běžném životě setkáváme především s povrchní sebeprezentací v drtivé většině neznalých teoretiků v podobě vojenského škrtidla co nejviditelněji umístěného na oblečení, či "výstroji". Tím se rozhodně nechci nikoho dotknout. Naopak obligátní krok pořízení vojenského škrtidla, totiž často nastartuje touhu po vědění, která v ideálním případě vyústí v soubor dovedností a znalostí, které mohou někomu zachránit život. Z povrchního frajírka se pak stane nenápadný hrdina, který touží potom, aby svoje dovednosti nemusel nikdy používat naostro.

Začněme tedy podle mého názoru velmi pěkným motivačním videem:

Vlastní zkušenost je nepřenosná!

 
Příspěvky: 55
Registrován: 26 zář 2015 16:27

Re: První pomoc - absolutně základní dovednost

Příspěvek od goral » 01 lis 2015 20:47

Co je podle tebe absolutně základní dovednost?

IMHO je to pouze umět masáž srdce, umět použít obvaz, škrtidlo, zprůchodnit dýchací cesty a ošetřit pneumotorax. Dále rozpoznat základní příznaky nemocí/zranění a umět vytočit 155.. Víc v našem prostředí asi nevyužijem ne?

Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 415
Registrován: 24 zář 2015 19:19
Bydliště: Brno

Re: První pomoc - absolutně základní dovednost

Příspěvek od MacGyver » 01 lis 2015 21:14

Mluvíme samozřejmě o složité a komplexní problematice. V tomto vlákně se chci zaměřit opravdu na základní dovednosti, za které ve fungující společnosti západního typu osobně považuji.

1. Zásady chování zachránců při nehodě/úrazu/kolapsu
2. Dovednosti spojené se zastavením jakéhokoliv zastavitelného krvácení
3. Dovednosti spojené s obnovou krevního oběhu a dýchání (KPR)
4. Šokové stavy

Z mých zkušeností jsou to, za předpokladu dostupné lékařské péče, dostačující dovednosti k záchraně života.

Podle mého názoru si s nimi často vystačíme i v drtivé většině reálných situací, které mohou nastat v divočině, nebo zajímavých časech. Výjimkou je samozřejmě masivní krvácení u kterého je pouhé zastavení jen dočasné řešení, které nemá bez včasného zásahu chirurga, valný význam. Stejně tak všechny ostatní fatální stavy vyžadující nezbytnou následnou odbornou péči.

Samozřejmě, by se dalo hovořit o dalších užitečnostech, ale ty jsou v tomto případě už bonus navíc. Byl bych rád, kdyby alespoň každý třetí řidič dokázal efektivně použít obsah autolékárničky.
Vlastní zkušenost je nepřenosná!

Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 11
Registrován: 28 říj 2015 13:37

Re: První pomoc - absolutně základní dovednost

Příspěvek od wilderness » 03 lis 2015 20:24

Trosku jsi mi chlape tak nejak,,štípnul" tema :D
inu to nevadi, ponevadz to tedy budu moci zformulovat sem neb se to stejnak tyka bodu 1.a 4. ktere jsi predestrel...

Pneumotorax, tepene krvaceni, amputovana noha, strelne zraneni apod. jsou dle meho zalezitosti, uz z hlediska TCCC o kterou se zrejme kazdy z nas zajima, na nez je da se rici kazdy vicemene pripraven vice, tim myslim svou reakci a znalosti co delat, nez uplne bezna zraneni a situace, ktera se na ulicich odehravaji denodenne. (Neberte to nikdo osobne, jen to trosku zvelicuji).

Nedavno jsem byl pritomen u takoveho uplne bezneho ,,zhrouceni" se, kolapsu chcete-li (bledost, slabost, malatnost, zhorsene dychani apod.), coz nasledne resil dojezd zachranky. Predem musim rici, ze kazdy (vcetne me musim priznat) z toho byl najednou vyplesklej jak vorvaň, co mu je? Co se stalo? Co delat? Coz neni nikterak divna situace, protoze si myslim, ze v techto situacich takto konci vetsina prvni laicke pomoci. Jak mu pomoci, jak mu nepritizit, umre, neumre, co mu je, co se kurva stalo......Zvysi se adrenalin, nervozita, kazdej souciti s tim clovekem v tryzni, kouka do jeho vydesenych panickych oci a na konec jen uklidnuje, kontroluje a dockava prijezdu zachranky. Mozna postizenemu jeste zvednou nohy.
Priznam se, ze kdyz jsem videl jeho barvu, tak muj prvni pohled letel na krk mu pripadne rozepnout limec pro lepsi dychani, pak jsem automaticky oteviral okno. Komunikoval, klepal se, byl jak zed. Nebudu delat frajera, ale kdyby mu cakalo z tepny tak jednam driv nez myslim, ale ted.......najednou okno. Nic moc nerekl. Jen cekani kdyby prestal dychat.

Ted zpet...potom co jsme dockavali i my a dockali se zachranky, nasledoval pozvolny pristup k postizenemu, kolobeh otazek (alkohol, leky, pocity atd.), pote napojeni na pristroj, jakysi sajrajt nitrozilne, vysetreni, stabilizovani, šupaj na lehatko a odvoz.


Pripadu, ze sebou nekdo nekde pred vami sekne o zem, slozi se jak brambora nebo k necemu prijdete, kdy bude postizeny lezet, sipat, bilej jak stena je v dnesnim svete nepomerne vice nez, ze se dostanete k bouracce s vyhrezlymi organy apod. A i kdyz to ,,uklidnovani a vyckavani" v prevazne vetsine pripadu do prijezdu sanity staci (nedojde-li k zastave, coz uz ovsem beru jako TCCC automatickou znalost), tak u nas bych si dovolil tvrdit, ze bychom mohli byti i temer ,,zachranarsky" znali jak postupovat, rozpoznavat a konat i v takovychto pripadech..

Nejde o tu dejme tomu ,,mestskou zalezitost" kdy je dojezdova doba zachranky prijatelna, ale kuprikladu pokud by jste na houbach narazily na zklaceneho houbare co vam pomalu ani nepovi co ho kde boli.

Muze jit o infarkt, muze jit jen o blbou nevolnost, projev cukrovky, mrtvicka, anafylaxe atd. atd. moznosti je spousty. Epilepticky zachvat pozna kazdej, ale.v mnoha pripadech se da vcasnym rozpoznanim oc se jedna alespon uleviti ci zacit jednat.

Citim zapach z ust, citim chlast z ust, rozsirene zornicky, cukrovkar-kostku pod jazyk, picha ho u srdce, picha ho v ruce-jasny,co kdyz mi nic nerekne? je mu jen blbe? Neni? Nohy na horu nebo radsi ne? Do sedu, lehnout atd. atd.

Zkratka a jednoduse ziskati ty potrebne znalosti, kdyz prijedou zachranari, zacnou se vyptavat, dle toho zacnou tusit, zmeri tep, zkouknou (studeny pot, zornicky) a zacnou postizenemu pomahat aniz by-coz je nas pripad-meli moznost pouzit jakoukoliv medicinskou vymozenost...
Cili vsechny mozne druhy spontaniho kolapsu (zhrouceni, zachvatu) bez zjevne priciny, s postupem odhaleni pravdepodobne priciny a naslednymi ukony prvni pomoci ci alespon zmirneni hrozicich moznych dalsich komplikaci.
,,Kdybych měl zapomenout na ně, bože na nebi zapomeň na mě."

 
Příspěvky: 12
Registrován: 26 zář 2015 19:16

Re: První pomoc - absolutně základní dovednost

Příspěvek od medic » 10 lis 2015 08:28

Nedávno se v Praze konal kongres a vyšly nové CPR guidelines. Moc novinek tam není, ale i tak to stojí za přečtení. cprguidelines.org.

Jinak do základních dovednosti bych přidal i schopnost zacházet s aed. Hlavně lidé z větších měst mají šanci se k nim v případě nutnosti dostat. Např Brno je taková česká aed velmoc. Určitě na netu najdete nějaký video jak se s aed nakládá. Ono na tom skoro nic není, všechno vám to řekne, ale aby člověk věděl k čemu to je, kde to najít (pořadí operátor 155) a jak se s tím aspoň zhruba dělá.

 
Příspěvky: 151
Registrován: 14 říj 2015 19:36

Re: První pomoc - absolutně základní dovednost

Příspěvek od Ivana » 10 lis 2015 23:54

Co je to CPR a aed?

Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 415
Registrován: 24 zář 2015 19:19
Bydliště: Brno

Re: První pomoc - absolutně základní dovednost

Příspěvek od MacGyver » 11 lis 2015 06:31

CPR - Cardiopulmonary resuscitation (KPR - Kardiopulmonální resuscitace) - zprůchodnění dýchacích cest, obnovení krevního oběhu a dýchání zjevní masáží srdce a dýcháním z úst do úst.

Promo demo


AED - automatický externí defibrilátor

Vlastní zkušenost je nepřenosná!

 
Příspěvky: 12
Registrován: 26 zář 2015 19:16

Re: První pomoc - absolutně základní dovednost

Příspěvek od medic » 13 lis 2015 08:46

Jen maličkost... není to automatický, ale automatizovaný. Výboj musíte dát přímo vy, tlačítkem. Nějaké automatické existují taky, ale běžně k vidění nejsou.

 
Příspěvky: 2
Registrován: 10 led 2022 22:22

Re: První pomoc - absolutně základní dovednost

Příspěvek od superhrdina » 10 led 2022 22:34

rychlá pomoc při píchání u srdce


Zpět na Akutní první pomoc

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků