Žaludy obsahují třísloviny (taniny) svíravé chuti, které je potřeba před jídlem odstranit. Metod je několik.
1. Louhování za studena
Louhují se oloupané žaludy, buď rozkrájené na kousky nebo pomleté. Postup na louhování pomletých žaludů je z klasického díla Jaroslava Foglara, Kronika Ztracené stopy, kde je recept na Zálesácký dort ze žaludů. Osobně jsem nezkoušela. Vyzkoušeno a k vidění zde:
http://www.bohousek.cz/clanek-2007011401-zalesacky-dort-ze-zaludu-jedno-velke-dobrodruzstvi.html
Zkoušela jsem louhovat žaludy nakrájené na čtvrtiny, metoda mě nefungovala tak dobře, ještě po 14 dnech to bylo hořké. Každý den je nutno vyměňovat vodu, kousky žaludů se musí při výměně vody promnout, jinak se na nich po několika dnech tvoří takový jakoby sliz.
2. Louhování za tepla
Tomu říkám teplá metoda, osobně jsem vyzkoušela, s rozumným množstvím žaludů se dá stihnout odtaninování za půl dne:
http://www.paukertova.cz/view.php?nazevclanku=domaci-zaludova-mouka-a-rychly-zaludovy-dort&cisloclanku=2014020001 Vyzkoušeli jsme se žaludy rozkrájenými na čtvrtky. Zkoušeli jsme i s pomletými žaludy, osobně se mi tento způsob příliš nezamlouvá, mám pocit, že se takto mouka připraví o spoustu škrobu.
3. Zakopat do země a na jaře vykopat
Nezkoušela jsem, stálo by za pokus. Zakopávala bych nejméně 40 cm (to je odhad), aby to neklíčilo, žaludy umějí vyklíčit z docela velké hloubky. Dracekvo na Rozpadu píše, že země by měla být kyselá.
4. Pražení
To jsme částečně vyzkoušeli, ale chtělo by to doladit. Zdá se, že to třísloviny neodstraní v dostatečné míře, ale usnadňuje to loupání. Pražení v remosce jsme zavrhli, nemělo by to probíhat v uzavřeném prostoru.
5. Máčení v tekoucí vodě
Žaludy se máčí v potoce tekoucí vodou, nezkoušela jsem. Prý to jde i v záchodové nádržce.
6. Máčení ve vápenné vodě
Nezkoušela jsem. Něco podrobnějšího o metodě píšou zde: http://stroupec.webnode.cz/news/experimentalni-zaludova-mouka-/
7. Zakopat s popelem
Nezkoušela jsem. Popela by mělo být hodně, další podrobnosti neznám.
8. Povařit
Viděla jsem několik amerických videí, kde to tak dělali. Jiné zdroje ovšem před varem varují, takže se to chystám vyzkoušet. V Americe jsou jiné druhy dubů a některé mají taninu minimum.
Metody loupání
1. Loupat syrové tak jak jsou. Příšerná práce.
2. Loupat po spaření horkou vodou. Méně příšerné, stále opruz.
3. Žaludům nasimulujeme podmínky ke klíčení, teplo a vlhko. Puknou sami. Poté spařit horkou vodou a oloupat. Jeví se jako vhodná metoda.
4. Loupat po opražení. Jeví se jako vhodná metoda.
5. Pořídit si nějaký louskač. Vyzkoušeli jsme jeden nefunkční. Je jich mnoho různých druhů. Slibně mi připadá tento: http://theworldsbestnutcracker.com/