Právě je 22 lis 2024 09:14

NEZDOLNY.CZ

Ad omnia paratus

Žaludový workshop

 
Příspěvky: 151
Registrován: 14 říj 2015 19:36

Žaludový workshop

Příspěvek od Ivana » 14 říj 2015 20:00

Vážení, v Brně dne 24.10.2014 se koná soukromý žaludový workshop s omezeným množstvím volných míst. Zaměřeno na zpracování žaludů, ale bude se vařit i lecos dalšího. Kdo si chce odvézt žaludovou mouku tak podmínkou jsou vlastní žaludy (asi tak 0,5 - 1 kg). Dále se platí suroviny použité při vaření zkoumaných jídel. Kdo dřív přijde, ten dřív mele a zájemci se žaludy mají přednost.
Zájemci se ozývejte na můj telefon nebo mail (přinejhorším SZ), další info výhradně soukromými kanály.

Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 415
Registrován: 24 zář 2015 19:19
Bydliště: Brno

Re: Žaludový workshop

Příspěvek od MacGyver » 14 říj 2015 20:25

Kurňa, rád bych vás všechny zase jednou viděl, ale termín je pro mně špatný - hodně špatný :( Kdyby se to přesunulo na neděli, tak by to šlo :D
Vlastní zkušenost je nepřenosná!

 
Příspěvky: 151
Registrován: 14 říj 2015 19:36

Re: Žaludový workshop

Příspěvek od Ivana » 23 říj 2015 15:18

Ještě stále volná místa!

 
Příspěvky: 151
Registrován: 14 říj 2015 19:36

Re: Žaludový workshop

Příspěvek od Ivana » 30 říj 2015 22:15

Workshop proběhl úspěšně, časem sem hodím nějaké výstupy do vhodného tématu.

 
Příspěvky: 7
Registrován: 05 lis 2015 13:05
Bydliště: Mater Urbium

Re: Žaludový workshop

Příspěvek od nabu » 05 lis 2015 13:27

Zdravím,
z 1 kg odtaninovaných a vlhkých žaludů mám 596g vysušených, velmi tvrdých, připravených na mletí.
Povrch hnědý, uvnitř žlutě mandlové barvy.
Vypadají na to, že by vydržely velmi dlouhou dobu bez ztráty kvality jako zásobní materiál na skladě.
Sušeno horkým vzduchem cca 40°C asi hodinu a za občasného prohrabování a obracení.
Dosušeno 3 dny při pokojové teplotě.

 
Příspěvky: 151
Registrován: 14 říj 2015 19:36

Re: Žaludový workshop

Příspěvek od Ivana » 05 lis 2015 17:46

Při zkoumání výtěžnosti bych asi pokládala za užitečnější brát jako základ váhu oloupaných žaludy před odtaninováním a vztáhnout to pak k váze hotové, suché mouky. Váha žaludů v surovém stavu totiž velmi závisí na podílu špatných a červavých, takže se po oloupání může snížit o 20-50%. Už odtaninováním žaludy váhu ztrácejí, takže bych to počítala raději ze syrových oloupaných.
Vychází mi to zatím tak, že z váhy oloupaných žaludů je velmi zhruba třetina (nebo necelá třetina) váhy hotové suché mouky. Pokusů zatím nebylo tolik a hodně to kolísá.


Zpět na Praktické kurzy, semináře a workshopy

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků