Právě je 18 říj 2024 05:46

NEZDOLNY.CZ

Ad omnia paratus

Petrolejové lampy knotové

 
Příspěvky: 5
Registrován: 29 kvě 2020 10:55

Re: Petrolejové lampy knotové

Příspěvek od norrsken » 05 črc 2020 22:51

Rozměrové označování knotových lamp
Standardizovaný rozměrový systém petrolejových lamp vznikl ke konci 19.století, ctili jej a stále ctí všichni seriózní výrobci. Považuji proto za ostudu, že v něm evidentně plave MARS Svratka, jeden z mála zbylých nečínských světových výrobců a exportérů petrolejové klasiky, a bez uzardění uvádí nejen v českojazyčných návodech a katalozích rozměry lamp a knotů se dvěma čárkami za číslem, tedy v palcích :thumbdown:. Správně však jde o 1/12 palce. Tato jednotka je odvozena z délkové systému, který se kdysi používal v tesařství a stavebnictví. V němčině se nazývala "Werklinie", švédsky "verklinje", tedy něco jako "pracovní čárka". Značí se třemi čárkami, např. 5'''. Lampa o tomto rozměru tedy má hořák a knot o šířce 5/12 palce.

 
Příspěvky: 5
Registrován: 29 kvě 2020 10:55

Re: Petrolejové lampy knotové

Příspěvek od norrsken » 06 črc 2020 13:37

Ještě pro přesnost doplním, že tato jednotka vychází z palce nikoli anglického, nýbrž francouzského: 1 pouce = 27,07 mm. "Pracovní čárka" tedy je asi 2,26 mm. Šířka knotu 5''' lampy pak odpovídá 11,3 mm.

 
Příspěvky: 24
Registrován: 22 dub 2020 19:36

Re: Petrolejové lampy knotové

Příspěvek od Wolf » 16 lis 2020 20:51

Kdybyste někdo toužili po malé lampě Meva 864, právě mi domů dorazila jedna zcela nová, nepoužitá, zakoupená za pouhých 200 Kč na Marketplace na Facebooku a prodejkyně tvrdí, že jich má ještě spoustu.
Nakolik to dovedu posoudit, jedná se o skutečné historické orginály made in czechoslovakia. Udělalo mi to docela radost, bál jsem se, že budu muset utratit víc stokorun na nějakej kdo ví jak opotřebovanej kousek a renovovat ho.
Odkaz: https://www.facebook.com/marketplace/it ... 773446929/

 
Příspěvky: 24
Registrován: 22 dub 2020 19:36

Re: Petrolejové lampy knotové

Příspěvek od Wolf » 18 čer 2024 07:17

Dotaz:

Jak odolný má být lak na petrolejce? Na té mé lak na komínku zuhelnatěl prakticky ihned při prvním použití, čímž se zvýšilo riziko koroze. Je to běžné? :wtf:

 
Příspěvky: 8
Registrován: 07 črc 2016 14:10

Re: Petrolejové lampy knotové

Příspěvek od Jirka318 » 09 zář 2024 23:02

Ahoj,
prosím o radu. Chci si pořídit petrolejku, něco na způsob naší Meva 865. Ale ta už se nevyrábí. Narazil jsem na tyhle lampy. Neznám původ, možná jsou to čínské kopie Mevy. Myslíte že je taková lampa v pořádku co se týče technického zpracování? Hodí se i do krizové situace? https://www.petrolejovalampa.cz/944-ple ... rvena.html

Děkuji

Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 550
Registrován: 28 říj 2015 14:59

Re: Petrolejové lampy knotové

Příspěvek od Josef » 23 zář 2024 09:31

Bohužel z fotky se to posoudit nedá. Ty kritické detaily nejsou vidět, ani kdyby to někdo nafotil hodně z blízka. To se musí prohlédnout, řeklo by se v "3D" (tvarově a prostorově).

Nedávno jsem se snažil kamarádovi uvést do funkčního stavu podobnou petrolejku. Vypadala parádně, dokonce i plechy byly slušně vylisované a vše sedělo, jak má být. Ale hořela divně a proto mi ji přinesl. Závada byla velmi obtížně opravitelná. Hořák na nádržce byl totiž špatně natočený a jeho knot nemířil správně do štěrbiny v kloboučku. Kloboučku, který je součástí plechu, co tvoří dno a zdvíhá se spolu se skleněným cylindrem. Odchylka byla víc než 20°. Takto špatně musely být vyrobeny všechny petrolejky celé série, protože byla špatně vyrobená forma, která díly lisovala. Co kus, to zmetek. Nedokázal jsem pootočit hořák do správné polohy, to bych zničil nádržku. Jediné řešení bylo pokusit se pootočit plech pod cylinderm, aby štěrbina v kloboučku byla správně nad knotem. Jenže to znamenalo rozebrat zdvíhací mechanismus a předělat ukotvení (spodní pant) na tom plechu. Po několikahodinové práci to sice konečně svítilo jak mělo, ale esteticky už bylo vidět, že byly díly ohýbány, zůstaly stopy po nýtování a dotvarovávání, všude oloupaný lak. Příště bych se do toho už určitě nepouštěl...

Nerad dělám reklamu, to není můj styl. Ale bohužel co mám zkušenosti, tak na současném českém trhu je k dispozici zajím jen jediný, skutečně funkční a poctivě vyrobený typ petrolejových lamp. A to lampa FEUERHAND Baby Special 276 Eternity 25,5 cm. Už jsem o ní v tomto vlákně letmo psal před čtyřmi roky. Od té doby čas pokročil - dnes ji mám ve dvou exemplářích (jednu čistě zinkovou a druhou ve "vojenském" provedení). Často je používám a nedám na ně dopustit.
lampa-s-prepravnim-obalem.JPG

Já vím, že je to nejspíš cenově mimo tvoji představu, ale tak to prostě dnes je. Poctivá výroba něco stojí - dvakrát silnější plech než běžně bývá, silnější ochranné dráty, masivnější zátka na nádrži, celá lampa je z pozinkovaného plechu - tedy i uvnitř nádržky. Když to postavím vedle čínské lampy, i kdyby to byla napodobenima Mevy, je to úplněně něco jiného. Mimochodem barevně lakované lampy jsou také ze zinkovaného plechu a teprve pak se lakují. Takže když se lak odře, stejně nerezaví.

Ještě bych doporučil k lampě dokoupit plechové stínítko. Dlouho jsem váhal. Prostě čtyři stovky za kus pozinkovaného plechu se mi zdálo moc. Ale pak jsem si řekl, že bych tu lampu chtěl mít kompletní a že to přeci jen přikoupím (ale ruka se mi kroutila). Dnes, s odstupem let, bych neváhal už ani minutu. Při svícení a čtení u stolu lampa se stínítkem nesvítí do očí - to je strašně důležité. Navíc světla pod stínítkem je nejméně o třetinu víc a to je při čtení taky důležité. Mimochodem, to stínítko pasuje i na starší Mevu, límeček komínku mají obě lampy stejný. Nové stínítko občas přestříkněte olejem WD40 a vytřete do sucha hadrem. Zinek díky tomu zůstane krásně lesklý a nezmatní, stínítko bude dobře odrážet světlo.

Dá se dokoupit i vytapecítovaný, poctivě ušitý přepravní obal. Ale před přepravou vždy vylejte z lampy petrolej zpět do láhve, jinak vám od něj nasákne. A do rezervy je dobré samozřejmě mít někde uschovaný náhradní cylindr. Jeden cylindr jsem si nechal u olomoucké firmy opískovat korundem z vnější strany tak, aby byl na 3/4 obvodu matný a jen 1/4 tvořil úzký čirý svislý pruh tak, aby se dal kontrolovat plamen. Na výše uvedené fotce je lampa právě s tímto cylindrem. Přes matované sklo to pak v místnosti svítí příjemným rozptýleným světlem.
V nejkomplikovanějších situacích nejspolehlivěji fungují obvykle ty nejprimitivnější technologie.

 
Příspěvky: 8
Registrován: 07 črc 2016 14:10

Re: Petrolejové lampy knotové

Příspěvek od Jirka318 » 03 říj 2024 19:06

Děkuji! :-)

Předchozí

Zpět na Osvětlení a svítilny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků