Drtivé většině populace dělá automobil každodenního společníka. Správný nezdolňák, by neměl dbát pouze na to, aby měl auto v dobrém technickém stavu, ale měl by si také své auto dovybavit dalším vybavením dle svých schopností a požadavků.
Osobně auto používám velmi často. Ročně najedu cca 40 tis km. Moje autovýbava vychází z toho, co jsem doposud zažil na silnici a co bylo potřeba akutně řešit. Zároveň dost často neplánovaně přespím někde v přírodě, takže výbava na přenocování neopouští zavazadlový prostor.
Co tedy považuji za reálné situace?
1. Asistence při autonehodě
2. Zácpa
3. Defekt, slabá baterie případně jiné technické potíže řešitelné svépomoci
4. Nedostatek paliva
5. Omezený nebo dočasně omezený průjezd (spadlý strom, závěj, náledí)
A co vozím, k tomu abych jim mohl v rámci možností čelit?
1. Lékárnička – klasická autolékárnička + nástavba. Lékarnička je zejména pro splnění předpisů. Pokud nejde do tuhého, tak ji nechávám být netknutou a měním ji při expiraci. Běžná zranění řeším právě z nástavby nebo moji osobní lékárny.
2. Deka – dva kusy klasické deky. Zajistí tepelný komfort pro čtyř člennou rodinu. V případě asistence u autonehody je to jeden z nejlepších pomocníků. Hodí se také k tomu, když si potřebujete v čistém oblečení například v rámci odstranění nějakého banálního neduhu (větev zašprajcovaná pod autem) lehnout na zem a něco tvořit. Hodí se také k vylepšení spacích podmínek při neplánovaném přespání v přírodě.
3. Karimatka – minimálně jednu kvalitní karimatku. Autonehoda/nocleh/lenošení…
4. Stavební plachta – vozím dva kusy 3 x 4m s oky. Plachta se hodí opět při autonehodě jako ochrana proti rozmarům počasí. Pomocí auta, dvou klacků a gumicuku či provazu dokážete přehozením přes auto vytvořit slušný přístřešek. Klasický přístřešek k přespání se také může hodit.
5. Stan – stan pro dvě osoby.
6. Spacák – zasloužilý třísezoní spacák, který stále bezvadně funguje a není mi líto si v něm lehnout kamkoliv.
7. Větší odvětvovací sekera a skládací pila BAHCO – univerzální nástroj, který se hodí v mnoha situacích (autonehoda, rozumný strom přes cestu, táboření atd.).
8. Velké páčidlo – zařadil jsem poté, co jsem tahal z favorita paní s několika zlomeninami. A podobný nástroj by mi tehdy velmi usnadnil práci.
9. Polní lopatka/lavinová lopata – polní lopatka je v autě non stom. Sněhová lopata má své místo přes zimní období.
10. 5 l kanystr s naftou – Naftu točím cca po půl roce. V praxi mi to funguje bez problémů.
11. Startovací kabely – kvalitní startovací kabely domácí výroby – popíšu samostatně
12. Hasící přístroj – práškový 1kg. Je to spíše pro efekt a pocit. Viděl jsem pár aut shořet a člověk nemá ve většině případů šanci požár uhasit. Výjimkou je jen uhašení ohně v zárodku.
13. Láhev na vodu – Obyčejná petka na vodu. Pitnou vodu v autě nevozím. Akutní potřebu řeším lahví v batohu. V tuto chvíli si nedokážu moc představit, že bych si v podmínkách střední Evropy nedokázal opatřit pitnou vodu a způsobilo by mi to nějaké zásadní potíže.
14. Lahev s vodou – petka s kdysi pitnou vodou. V nejhorším případě by se dala i pít, ale počítám s ní jako s provozní kapalinou, mytí rukou atd.
15. Rozkládací přepravka – výborná věc, ve které má uspořádané věci v kufru.
16. Celta – klasická ČSLA. Je to v podstatě další plachta a je v této konfiguraci zbytečná, ale mnoho místa nezabere a mám ji rád. Jiný speciální důvod nemám.
17. Deštník – klasický reklamní deštník. Bezva věc, bez které se ale dá obejít.
18. Nůž – obyčejný zavírák. Nožů není nikdy dost.
19. Čelovka – sice mám u sebe většinou dva zdroje světla, ale čelovka do auta prostě patří. Problém nastává s hlídáním stavu baterií. Nijak na ni nespoléhám a počítám s tím, že když ji budu potřebovat, bude pravděpodobně vybitá. Čelovku hodlám nahradit svítilnou, která jde krokodýlkama nebo auto zásuvkou připojit k autobateri.
20. Podrobný autoatlas – kvalitní autoatlas ČR, podle kterého jde chodit i pěšky.
21. Provazy – Klubko nylonového provazu, ze kterého se dělají jádra horolezeckých lan. Je to obdoba padákovky bez opletu. Jediný důvod je, že jich mám hodně a nic mě nestojí. Nosnost je cca 250Kg. Špagát se vždycky hodí
22. Mačeta – jen proto, že ji prakticky celkem často používám k likvidování náletu. Jinak se bez ni dá více než obejít.
23. Batoh – starý batoh Doldy 30l. Možnost odnést něco na zádech se vždy hodí. Skvělá nákupní taška atd.
24. Gumicuky a ráčnové kurtny – nejpoužívanější část výbava potřebná ke kotvení nákladu. Kdo někdy stavěl barák, tak ví.
25. Základní nářadí – dle gusta
26. Oblečení – pár starých svršků na špinavou práci.
Určitě by se našly ještě další drobnosti, ale ty nejsou podstatné. Jídlo a pití neřeším. Stejně tak jakékoliv vaření. Fotky brzo dodám a text ještě trochu rozvedu.