Wolfe, máš samozřejmě pravdu, když se to trochu "
znásilní" (tedy pohýbe hodnotami některých rezistorů směrem dolů a s odbočkou na katodu pro změnu nahoru), bude to fungovat s anodovým napětím ještě nižším - dokonce jen okolo 7 voltů (prostě PCC88 či E88CC je elektronka, co se konstruktérům fakt povedla). Ale s nízkým napětím to už není pro začátečníka k snadnému oživení. Alespoň ne na krátkovlnných rozsazích, protože mu nemusí při prvních pokusech spolehlivě nasadit zpětná vazba. Bez ní prakticky nic neuslyší. Pak snadno nabude dojmu, že je "
všechno špatně". A netroufnul bych si to na "
první dobrou" ani já. Kdybych si naplánoval, že osadím do přístroje napevno jen jeden krátkovlnný rozsah, vždy bych tam nejprve dal standardní středovlnnou cívku. S touto cívkou bych celý přijímač sestavil, rozchodil a teprve až bych náležitě vyzkoušel, že je vše, jak má být, pak bych středovlnnou cívku zase vyletoval a zapájel tam místo ní tu krátkovlnnou. Kdyby se pak něco nezdařilo, měl bych jistotu, že mi to na středních vlnách hrálo. Tedy, že mám všechno správně a že musím chybu hledat jen v krátkovlnné cívce (a u ní třeba upravit jen pozici odbočky pro katodu).
Kdybych si měl vybrat jen jeden rozsah a mělo jít o krátké vlny, osobně bych si vybral taky
cívku na pásmo 80 metrů. Snad proto, že je mi to pásmo sympatické víc než "
čtyřicítka". Snad proto, že tam vysílá hodně mých kamarádů v češtině či slovenštině. Snad proto, že se tam spojení odehrávají i
technologií N.V.I.S. Snad proto, že s touto cívkou na jeden zátah proladím radioamatérské pásmo 80 metrů, rozhlasové pásmo 60 metrů i rozhlasové pásmo 49 metrů (a to už je šance, že pokud budu mít trošku slušnější anténu a stanoviště, kde není moc silné rušení, nějaké ty zajímavé informace uslyším). Ale pokud bych nedokázal vyrobit mechanicky přesné a stabilní ovládání ladícího kondenzátoru, neměl bych dobré stanoviště, experimentoval bych jen uprostřed zarušeného velkoměsta a neměl kde natáhnout venkovní drátovou anténu, pak bych byl rád, když uslyším alespoň pár zahraničních stanic na středních vlnách.