Netradičné zdroje energie sú jedným z mojich koníčkov, a termoelektrické zdroje, aj keď nie sú tak známe, a masovo využívané,k nim rozhodne patria. V poslednom desaťročí sa kvalita, výkon, dostupnosť a hlavne cena Peltierových článkov na produkciu elektriny (TEG) dostala na úroveň vhodnú pre bežného kutila. Vyrojili sa aj rozličné vychytávky pre outdoorových dobrodruhov využívajúce tepelné zdroje na produkciu elektriny pomocou TEG (drievkáč BioLite,kachle Indigirka,a pod). V snahe dosiahnúť rozumný el.výkon a prenosnosť sa u týchto zariadení používa aktívne chladenie (ventilátor). Ventilátor je chúlostivý stroj, trpí nárazmi pri transporte, prevádzkou v znečistenom prostredí, spotrebuje značnú časť vyrobenej elektriny-je teda najslabším článkom týchto zariadení. Najhoršie však je, že pri výpadku ventilátora za chodu zariadenia dôjde k prehriatiu studenej strany článkov TEG (štandartne 200°C), a tým k ich nevratnému poškodeniu. Preto som termoelektrické generátory s aktívnym chladením vyhodnotil ako nevhodné pre PA, a rozhodol som sa skonštruovať niečo odolné, blbuvzdorné aj za cenu vyššej hmotnosti a nižšej účinnosti.
Ako palivo som zvolil parafín vo forme čajových sviečok, a chladenie TEG pasívne-hliníkovým chladičovým profilom. Naštudoval som katalógové parametre TEG článkov, a keďže jednou z mojich odborností je energetika, tak som prepočítal výkon ohrevu, prestup tepla a chladenie tak, aby generátor bol ešte rozumne malý.Realizáciu prvého prototypu som začal pred tromi rokmi, a pre problémy s tepelným kolektorom (blok, ktorý zabezpečuje prenos tepla z plameňa a spalín k TEG) - zanášanie sadzami, vysoká teplota odpadných spalín, tepelné mostíky - som to viackrát zabalil.
Výroba elektriny bola 10% s reálne možného výťažku. Postupne som doriešil horáky na spaľovanie sadzí, materiál a hustotu výplne kolektora, geometriu prúdenia a optimálne množstvo spalín. Dostal som sa na 50% možného výťažku elektriny, a tam som skončil - veľkosť generátora už nedovoľuje zvýšenie výťažku. Prototyp som upravil na konečný používateľský vzhľad, pomeral parametre, nafotil-tu je.
Parametre:
rozmery 180x115x165mm výška
váha 2,3kg
el.výkon 0,3W s normálnymi čaj.sviečkami(3ks vyšší typ,doba horenia 4h)
0,5W s vyrobenými čaj.sviečkami(3ks,hrubší knôt,horenie 2,5h)
Čakal som od toho viac, ale bola to cenná skúsenosť. Na základe toho mám rozpracovaný plynový ohrievač 800W/15W elektrina-pasívne chladenie a 7kW/200W elektrina-pevné palivo/chladenie vodou-termocirkulácia.