Právě je 28 bře 2024 09:19

NEZDOLNY.CZ

Ad omnia paratus

Radiostanice Baofeng UV-5R

 
Příspěvky: 1
Registrován: 25 bře 2020 16:56

Re: Radiostanice Baofeng UV-5R

Příspěvek od sivas » 25 bře 2020 17:07

Josef píše:Na jakých frekvencích umí Baofeng vysílat a kde s ním vysílat můžeme?
-----------------------------------------
Poznámka:
Rozsah nastavení SQL zadaný výrobcem není zvolený šťastně a mohou se vyskytnout situace, kdy se ani při nastavení nejvyšší hodnoty nepodaří radiostanici „umlčet“ tak, aby ji nějaký silný rušivý signál „neotevíral“. V budoucnu si podrobně povíme, jak lze přes počítač a program CHRIP do těchto výrobcem nastavených hodnot „sáhnout“ a navolit si sami stupnici SQL tak, aby vyhovovala prakticky ve všech situacích, do kterých se můžete dostat. Na jednu stranu zvýšíme „citlivost“ při otevírání signálu stanic slabých, na stranu druhou „přitvrdíme“ odolnost proti stanicím silným.

-----------------------------------------

Ahoj moderatore,
v jedne zprave (viz citace vyse) byla zminka, ze se v budoucnu rozpovidas o moznostech jak upravit hodnoty SQL.
Jestli k tomu mas nejake voditko, rad bych si to precetl.

Predem diky, Vlada

Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 548
Registrován: 28 říj 2015 14:59

Re: Radiostanice Baofeng UV-5R

Příspěvek od Josef » 27 bře 2020 08:08

Pro programování pamětí radiostanic (a to nejen Baofenga), se s oblibou používá program CHIRP.
Aby se dala spojit stanice s počítačem, je k tomu potřeba programovací kabel. Kabel je k zakoupení u většiny prodejců Baofenga. Z jedné strany má USB (uvnitř je čip převodníku) a na druhé straně dva jacky 3,5mm a 2,5mm (stejné jako má handsfree sada). S kabelem se podává i CD disk, na kterém je driver. Je potřebné důsledně dbát toho, aby se na PC instalovat driver z CD nikoli nechat počítač, aby si vyhledal nějaký driver sám (v takovém případě komunikace po kabelu nefunguje korektně).

Kabel připojujte či odpojujte ke stanici pouze je-li radiostanice vypnutá !!
Kabel dobře doražte až nadoraz! Při nahrávání obsahu samozřejmě musíte stanici zapnout.

Programovací software CHIRP je ke stažení z internetu zdarma (snadno najdete Googlem) a s jeho instalací nebývá vůbec žádný problém. Program umožňuje zapisovat údaje bez připojené radiostanice a teprve následně po jejím připojení všechny údaje do stanice krátce a rychle nahrát. Nicméně doporučuji nejprve si "stáhnout" do PC původní obsah z paměti vaší konkrétní radiostanice a ten si, jako soubor, důkladně uložit. Zkopírovat a teprve potom se v něm "hrabat", měnit a nově vytvořené úpravy poslat do stanice zpět. Při prvotním načítání údajů ze stanice musíte správně zakliknout v menu programu výběr stanice (program umí komunikovat se širokou škálou stanic a vy mu musíte zadat, že má "tu čest" s Baofengem UV-5R), jinak to bude psát chybové hlášky. Když proběhl úspěšně import dat ze stanice do PC, je předpoklad, že při exportu dat z PC do stanice problémy už žádné nebudou a že si údaje v paměti "neposkáčete". Co a jak lze či nelze navolit v programu asi nejlépe vysvětlí obrázky...

Pamatujte, že vše co přes CHIRP se stanicí děláte, konáte na vlastní riziko! Chybné naprogramování může to mít vliv na správnou funkci radiostanice a prodejce vám může odmítnout bezplatnou záruku při odstranění problémů. Radiostanice má velmi široký kmitočtový rozsah, proto při jakýchkoli změnách v nastavení buďte velmi opatrní, ať chybným zadáním nevysíláte omylem mimo povolený rozsah nebo nerušíte nějakou jinou službu. Velký pozor zejména u zadávání odskoků pro převaděče a podobně. Pokud si do pamětí programujete PMR (jak se běžně dělá) pak, protože jsme na veřejném fóru, jsem povinen vás upozornit, že na tomto rozsahu můžete s Baofengem jen přijímat, nikoli legálně vysílat (protože Baofeng není oficiálně homologovaná PMR radiostanice a překračuje výkon).

Operátoři nejčastěji zadávají do radiostanice jen kmitočty:
nejčastější nastavení na tzv. Sdílenky a PMR (rozkliknutím zvětšit)
1.GIF

Pak klikněte na Settings a objeví se další možnosti:
(nastavit výchozí squelch, úsporu baterií, podsvícení aj.)
2.GIF

Věnujte pozornost správnému nastavení Alarm Mode:
(ať při nechtěném zmáčknutí tlačítka CALL nevysíláte i do éteru)
3.GIF

Nastavení uvítací obrazovky a frekvenčního rozsahu stanice:
(nedělejte jej zbytečně širší, než potřebujete, ale nezapomeňte, že např. vstupy převaděčů jsou poměrně nízko)
4.GIF

Můžete nastavit i mnoho jiných parametrů, které byste jinak museli zadávat pracně na stanici v MENU:
5.GIF

Lze nastavit výchozí rozhlasovou stanici pro režim Rádio:
6.GIF

Pokud nejste firma s více vysílačkami, pak tohle asi v praxi moc nevyužijete:
7.GIF

Důležité je poupravit si "k obrazu svému" nastavení squelche:
8.GIF

Pokud nevlastníte radioamatérskou koncesi, ale chcete poslouchat radioamatérské převaděče
potřebujete, aby stanice mohla radioamatérské převaděče pouze přijímat, ale aby na nich nemohla nedopatřením omylem vysílat. Pak můžete naprogramovat v CHIRPu takový malý trik - dopočítáte si odskok tak, aby při vysílání stanice "odskočila" na kanál, který je legální a veřejností volně přístupný (třeba na některý sdílený kmitočet). Viz. obrázek. Tento trik můžete použít samozřejmě i pro příjem jakýkoli kmitočtů, kde chcete poslouchat, ale kde potřebujete s naprostou jistotou zabezpečit, že na nich omylem nezačnete vysílat (nechtěný stisk tlačítka v kapse a pod.) Vždy si ještě poslechem na druhé stanici zkontrolujte, zda jste výpočet a nastavení odskoku provedli správně a že vaše radiostanice skutečně při vysílání "odskočí" na nějaký neškodný povolený sdílený kmitočet a ne někam do zakázaného pásma.
9.gif

Pokud vlastníte radioamatérskou koncesi, můžete si naprogramovat kmitočty převaděčů plnohodnotně:
Ty vzdálené, které ze svého bydliště neslyšíte, vyřaďte ze scanování, ať vám nesnižují rychlost scanování. Převaděče, kde je častý digitální provoz zasquelchujte "tónovým schuelchem", ať radiostanice přijímá jen relace, kde je subtón přítomný - tedy jen relace vysílané mluveným slovem, nikoli šumy a pazvuky. Seznam převaděčů, jejich rozmístění, kmitočty a subtóny najdete na internetu. Vyberte si jen ty převaděče, které potřebujete. Níže uvedená tabulka je jen ukázka, jak se údaje zapisují.
0p.JPG

0p2.JPG


- Pokud máte v CHIRPu vše napsáno, řádně si soubor s daty uložte (a raději ještě pořiďte kopii).
- Pokud nemáte v počítači do té doby zapojený kabel (sloužící k propojení se stanicí), program CHIRP celý zavřete.
- Pak připojte kabel do PC (nikoli do stanice) a pak znovu CHIRP spusťte (ať ví, že má kabel k dispozici).
- Otevřete v CHIRPu uložený soubor s daty.
- Zasuňte kabel do vypnuté stanice a stanici kniflíkem zapněte.
- Pak data z CHIRPu odešlete do stanice (na stanici bliká LED).
- Po úspěšném přenosu se stanice sama resetuje (blikne displej a vše znovu naběhne).
- Stanici vypněte, odpojte z ní kabel.
- Stanici znovu ji zapněte a nové nastavení by v ní mělo být...

Po jakémkoli dokončeném naprogramování hned nejásejte. Důkladně si projděte krok po kroku MENU radiostanice pomocí tlačítek UP a DOWN při volbě VFO a to u obou BANDů zvlášť. Někdy se stává (u některých verzí CHIRPu), že v MENU 10 (R-DCS) nebo MENU 11 (R-CTCS) či MENU 12 (T-DCS) a MENU 13 (T-CTCS) se místo volby OFF objeví záhadně předvolená nějaká hodnota subtónu, která je pak schopná blokovat příjem. Pokud se tak stalo, opravte volbu přímo z klávesnice na radiostanici.

Poznámka:
CHIRP je program, který se neustále vyvíjí (odstraňují se chyby, přidává možnost programovat stanice, které se nově objevily na trhu aj.), proto se během času mnou výše uvedené informace mohou měnit a lišit od skutečnosti. Berte je nikoli jako striktní "návod", ale jen jako přibližné vodítko s prostorem pro vlastní experimentování. Nové verze CHIRPU neumějí načíst soubory vytvořené ve starších verzích a naopak. Vy můžete mít jinou verzi CHIRPU než já (a já nemám důvod přecházet na nové verze CHIRPu, protože bych ztratil kompaktibilitu pro již uložená data, která používám ve všech svých radiostanicích). Z toho důvodu je bohužel zbytečné, abych zde dal volně ke stažení soubor obsahující např. předprogramované převaděče ČR a pod. Nejspíš by vám to nefungovalo. Bohužel budete si je muset napsat do svého CHIRPU ručně sami. Ale s CHIRPem to jde rozhodně mnohem lépe, než se o to pokoušet přes klávesnici radiostanice.
V nejkomplikovanějších situacích nejspolehlivěji fungují obvykle ty nejprimitivnější technologie.

Předchozí

Zpět na Komunikace na dálku

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků