Právě je 28 bře 2024 13:14

NEZDOLNY.CZ

Ad omnia paratus

Radiostanice Baofeng UV-5R

 
Příspěvky: 3
Registrován: 24 lis 2019 07:04

Re: Radiostanice Baofeng UV-5R

Příspěvek od Hammer » 24 lis 2019 22:56

Díky za vysvětlení, kontrolka po dekompresi zhasne, tak snad problém v Motorole, lze to přerušit odmáčknutím PTT na Motorole, lze ihned vysílat, takže to tolik nevadí. Zkusím to ještě s jiným typem pmr přístroje.

 
Příspěvky: 3
Registrován: 24 lis 2019 07:04

Re: Radiostanice Baofeng UV-5R

Příspěvek od Hammer » 26 lis 2019 13:02

Tak ještě doplním, s jinou pmr vysílačkou jsem zmiňovaný problém nezaznamenal. Takže problém Motoroly.

 
Příspěvky: 4
Registrován: 21 led 2020 11:57

Re: Radiostanice Baofeng UV-5R

Příspěvek od firecracker » 21 led 2020 12:08

Ahoj,

předně bych chtěl poděkovat za úžasnou recenzi/návod která musela dát strašně práce.

teď k dotazu:
Jedeme na expedici do Rumunska offroady cca 5-6 aut, napadlo nás, že by bylo dobré mít sebou v každém autě vysílačku abychom se mohli domluvit, předpokládám tedy že většinu cesty bude vysílačka napájena z auta což by u baofengu díky battery eliminátoru neměl být problém.

Nicméně hned vedle vysílačky(10cm) bude umístěn telefon který bude bezdrátově nabíjen na magnetickém držáku pomocí kterého bude probíhat navigace + vedle do cca 50-70cm budou umístěné další nabíjené telefony posádky.

Jak jsem z recenze pochopil, tak v tu chvíli mě ta vysílačka bude úplně k ničemu?

Jsou nějaké vysílačky v podobném cenové kategorii které by se dali doporučit? Mělo by stačit spojení do +- 5-10km(delší je lepší, ale reálně od sebe budeme vzdálení doufám do max 5km), kterou budou moci být trvale napájeny z auta a které nebude rušit ostatní elektronika na palubě a ideálně takové které budou přenosné + samozřejmě bez nějaké speciální licence

Děkuji

Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 548
Registrován: 28 říj 2015 14:59

Re: Radiostanice Baofeng UV-5R

Příspěvek od Josef » 25 led 2020 12:07

Omlouvám se, ale nebudu se zapojovat do hledání výše uvedeného technického řešení a přenechám to případně jiným. Pro mne (jako přítele panenské přírody), je tohle použití radiostanic v rozporu s mým vnitřním přesvědčením. Ti kteří mě znají, mě určitě pochopí.
V nejkomplikovanějších situacích nejspolehlivěji fungují obvykle ty nejprimitivnější technologie.

 
Příspěvky: 4
Registrován: 21 led 2020 11:57

Re: Radiostanice Baofeng UV-5R

Příspěvek od firecracker » 25 led 2020 20:43

Omluvy netřeba jen bych doplnil že nemáme v úmyslu jezdit mimo silnice ale i na té silnici se člověk potřebuje domluvit kdy zastavit na oběd na čerpání pohonných hmot atd. A mobilní je ta vysílačka potřeba právě proto abychom mohli vylézt z auta panenskou přírodou se projít pěšky ale zároveň se nepoztracet.

Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 548
Registrován: 28 říj 2015 14:59

Re: Radiostanice Baofeng UV-5R

Příspěvek od Josef » 25 led 2020 22:28

Dobře, budu tomu věřit. :eh:
Obecně, pokud někdo z vás není radioamatér s koncesí, tak bych si Baofenga vůbec nebral - za PMR vysílačku ho považovat nelze a české sdílené kmitočty platí jen na území ČR. Jinde v zahraničí by při jejich použití mohl být průšvih (třeba se nechtíc nabourat do komunikace policie nebo jiné "choulostivé" služby). Takže lze uvažovat pouze o tom, co je harmonizované ve všech státech EU jednotně. Mezi volně použitelné kmitočty v EU patří PMR a CB. PMR vysílačka, pokud ji budete držet v ruce uvnitř plechového auta, bude za jízdy fungovat jen na krátkou vzdálenost. V otevřeném terénu by pro pěšího turistu použitelná byla, ale v horách a členitém terénu to už žádná sláva nebude. Výkon 0,5 wattu je malý a vysoká PMR frekvence špatně prochází zelenou vegetací. Podstatně lepší výsledky by mohlo dávat CB-rádio. Tedy kvalitní mobilní radiostanice spojená s dobrou anténou na střeše vozu. Je to vysílačka právě na tohle navržená a člověk může těžko něco lepšího bez licence použít. Pravidla provozu CB rádia v Rumunsku se řídí dokumentem RO-IR14 a stejně jako u nás už nově dovolují nejen klasickou FM modulaci a 4 watty výkonu, ale už i SSB modulaci s výkonem do 12W. Protože s modulaci SSB lze docílit výrazně většího dosahu než s běžnou modulací FM, pořídit si do auta radiostanici, která kromě 4 wattů FM a 4 wattů AM umí i 12 wattů SSB může mít při použití v extrémních podmínkách své výhody. Navíc, když při SSB modulaci současně hovoří omylem dvě stanice současně, nedochází k rušení jako u FM, ale třetí stanice rozumí oběma zcela srozumitelně. To je výhodné, pokud budete mít více než 2 vysílačky.
V nejkomplikovanějších situacích nejspolehlivěji fungují obvykle ty nejprimitivnější technologie.

 
Příspěvky: 4
Registrován: 21 led 2020 11:57

Re: Radiostanice Baofeng UV-5R

Příspěvek od firecracker » 09 úno 2020 19:18

Děkuji, neměl bys prosím typ na nějakou uživatelsky příjemnou a dostupnou CB vysílačku s SSB modulací?

Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 548
Registrován: 28 říj 2015 14:59

Re: Radiostanice Baofeng UV-5R

Příspěvek od Josef » 10 úno 2020 18:25

Kolegové, co ve svém okolí znám, jsou nejvíce spokojeni se CB SSB radiostanicí President Grant II Premium. Má velmi citlivý přijímač a také VOX (tj. lze nastavit, aby stanice začala sama vysílat, když se promluví do mikrofonu, bez toho, aby bylo potřeba ručně stisknout tlačítko. Při použití v autě to potom nezaměstnává ruce a člověk se může věnovat volantu.)

Radiostanici je však zapotřebí zkombinovat s co nejdelší CB autoanténou - např. na pevno do střechy auta instalovanou President Maryland nebo magnetku ML-145. Anténu je zapotřebí umístit pokud možno co doprostřed střechy a nechat si ji odborníkem řádně vyladit, jen tak bude pořádně vysílat. (Radiostanice Grand II má vestavěný SWR-metr a umí změřit, zda je anténa správně vyladěná.) Antény instalované někde na nosiči, na spojleru, na blatníku či na ochraném rámu sice vypadají efektně a frajersky, ale vysílají velmi mizerně, protože mají špatnou protiváhu i nerovnoměrný diagram vyzařování a úplně se tím degradují možnosti jinak kvalitní antény i radiostanice.

Se SSB radiostanicí je zapotřebí se naučit pracovat a osahat si ji dříve, než někam vyrazíte na delší expedici. Při zkouškách nevysílejte těsně u sebe, zkoušejte ji nejméně na vzdálenost několika kilometrů od sebe, postupně v komplikovanějším a členitějším terénu, abyste znali její vlastnosti a možnosti. Nezapomeňte odhalit, popřípadě odstranit všechny možné zdroje rušení v autě (odrušení motorků větráků, stěračů aj.)
V nejkomplikovanějších situacích nejspolehlivěji fungují obvykle ty nejprimitivnější technologie.

 
Příspěvky: 4
Registrován: 21 led 2020 11:57

Re: Radiostanice Baofeng UV-5R

Příspěvek od firecracker » 10 úno 2020 21:37

rozumím, moc děkuji

 
Příspěvky: 1
Registrován: 14 bře 2020 16:41

Re: Radiostanice Baofeng UV-5R

Příspěvek od Smokeman » 14 bře 2020 19:43

NEW-2pcs-5PCS-push-button-baofeng-battery-lock-hold-FOR-baofeng-UV-5R-UV5R-WUV-5R.jpg
aosqyfp.jpg
bvXmwhi.jpg
Zdravím, ako čerstvý majiteľ rádiostanice Baofeng UV-5R som vďačný za praktický a užitočný návod na obsluhu. Aby som aj ja prispel niečím užitočným, dávam do pozornosti batériové púzdro na 2 kusy 18650 akumulátorov. Ako majiteľ 3D tlačiarne som si ho už vytlačil, keďže mám doma viac článkov 18650 aj nabíjačku na články 18650 ( pozostatok z vapingu ). Takže kto vlastní 3D tlačiareň, prípadne má kamaráta ktorý je ochotný puzdro na 3D tlačiarni vytlačiť, môže získať zdroj energie pre svoj Baofeng s kapacitou do 3000 mAh za málo peňazí. Stl súbor na stiahnutie tu: https://www.thingiverse.com/thing:2799874, modifikovaná verzia tu: https://www.thingiverse.com/thing:3523791. Navyše som si vytlačil aj zámok batérie, pre prípad že by sa zlomil alebo časom opotreboval. Stl súbor na stiahnutie tu: https://www.thingiverse.com/thing:3237604

PředchozíDalší

Zpět na Komunikace na dálku

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků