Právě je 28 bře 2024 09:43

NEZDOLNY.CZ

Ad omnia paratus

Přenosná fotovoltaická mikroelektrárna

Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 99
Registrován: 25 zář 2015 11:14

Re: Přenosná fotovoltaická mikroelektrárna

Příspěvek od Rainier Wolfcastle » 10 kvě 2016 17:23

Vzhledem k tomu, ze vetsinu sveho elektronickeho vybaveni jsem schopen nabijet z powerbanky, uvazuji o nejakem panelu, ktery by se dal pripnout na batoh. Panel by dobijel powerbanku a z ni bych pak nabijel ruzna zarizeni.
Přílohy
image.jpeg

Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 548
Registrován: 28 říj 2015 14:59

Re: Přenosná fotovoltaická mikroelektrárna

Příspěvek od Josef » 10 kvě 2016 19:38

Tohle připnout na batoh samozřejmě jde, ale můžeš to účelně využít pouze při pochodu z jihu na sever nezalesněnou krajinou, aby ti na to celou cestu svítilo sluníčko. Nebo stacionárně v "táboře", což považuji za mnohem praktičtější. Pokud na to nebude celoplošně svítit slunce, pak články z rozptýleného světla dají sotva desetinový výkon oproti tomu, co se uvádí na štítku. Proto pozor na stíny od klobouku, čepice či jiné výstroje (vlající popruh). Stačí stín na jediný článek a je rázem po dodávce.
V nejkomplikovanějších situacích nejspolehlivěji fungují obvykle ty nejprimitivnější technologie.

 
Příspěvky: 1
Registrován: 11 srp 2016 18:33

Re: Přenosná fotovoltaická mikroelektrárna

Příspěvek od hunter_pavel » 12 srp 2017 08:47

Dovolil bych si malou repliku, k jinak obsáhlému článku na toto téma. Paralelní spojení akumulátorů, je sice možné ale vždy bude docházet k cyklickému nabíjení a vybíjení jednoho z nich. Je to dáno jak rozdílným vnitřním odporem tak aktuálním nabitím. Pro uživatele to nebude znamenat nic jiného ani závažného, jen bude docházet k postupnému vybití a čas tohoto procesu bude záviset na stáří jednotlivých akumulátorů. Pochopitelně pokud bude celý systém " v chodu" , tedy jak v procesu nabíjení z fotovoltaických článků nebo vybíjení, pak se tento proces eliminuje, no ve chvíli kdy bude akumulátor nabitý a nebude z něj odebíraná žádná energie, opět tento proces naskočí. Zároveň ale nutno dodat, že jakmile napětí klesne pod úroveň danou regulátorem, akumulátor se začne opět dobíjet. Vzhledem k tomu že jsem sám před aktivitou na toto téma, dovolím si zde umístit odkaz (není to reklama s touto firmou nemám nic společného, jen mě zaujal stavebnicový systém) https://eshop.neosolar.cz/ostrovni-solarni-systemy na tento systém, který se dá doplnit řadou jiných prvků z vlastních zásob, (akumulátor aj.)

 
Příspěvky: 13
Registrován: 26 bře 2016 23:57

Re: Přenosná fotovoltaická mikroelektrárna

Příspěvek od K4cer » 24 zář 2017 22:58

Jo, já mám prťavej vostrůvek na 12V a dvě baterky z Tatry (paralelně), a taky jsem pozoroval že jedna druhou vybíjí a vůbec se mi to nelíbí. Značná část (v tomhle psím počasí těžce) získané energie se totiž vyplejtvá na nabíjení jedné baterie, která se pak za noc částečně vybije tím že se furt snaží dobíjet tu druhou.
Ale tři tisíce za krabičku s pár diodama nedám; právě spekuluji nad přizpůsobením diodovýho můstku ze starý svářečky.
V průběhu týdne bych to chtěl složit a zapojit, tak uvidím jesli to bude fungovat.

 
Příspěvky: 5
Registrován: 13 srp 2017 15:10
Bydliště: Olomouc

Re: Přenosná fotovoltaická mikroelektrárna

Příspěvek od BartH8 » 26 kvě 2019 22:48

Mám v plánu si nějakou mikroelektrárnu postavit. Chci použít akumulátory lifepo4. Jsou tam nějaké zásadní rozdíly, nebo můžu použít návod tak jak je?

Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 548
Registrován: 28 říj 2015 14:59

Re: Přenosná fotovoltaická mikroelektrárna

Příspěvek od Josef » 27 kvě 2019 07:01

Pokud chceš použít akumulátory typu lifepo4, musíš si sehnat solární regulátor určený pro nabíjení tohoto typu akumulátoru. Běžné solární regulátory jsou určeny pouze pro nabíjení akumulátorů olověných. Nednodržení této zásady může dopadnout velmi špatně, protože litiové baterie mají jiné napětí než olovo a od regulátoru vyžadují jiný přístup ke způsobu regulace nabíjecího procesu.
(Bohužel, kde takový regulátor sehnat ti neporadím, já používám standardně baterie olověné, takže jsem se po tom nepídil. Také nevím, jaká bude životnost baterie, kdy na závěr nabíjecího procesu bude oblačné počasí a dodávka ze solárního panelu se bude periodicky měnit od minimální dodávky po plný výkon třeba v pětiminutových intervalech. Regulátor pak má (při proměnném nabíjecím proudu) problém naměřit přesné napětí pro správné ukončení nabíjení a může lehce přebíjet. Olověný akumulátor to zvládne, ale jak se v takové situaci bude chovat poměrně choulostivá lifepo4 nevím. Při nabíjení ze sítě se tyhle stavy (např. u modelářských nabíječek) neřeší, protože k nim nemůže dojít.
V nejkomplikovanějších situacích nejspolehlivěji fungují obvykle ty nejprimitivnější technologie.

 
Příspěvky: 5
Registrován: 13 srp 2017 15:10
Bydliště: Olomouc

Re: Přenosná fotovoltaická mikroelektrárna

Příspěvek od BartH8 » 27 kvě 2019 11:49

CZK 171.55 51%OFF | Solar Charge and Discharge Controller 30A 20A 10A for 12V 24V Lead Acid Lithium-ion LiFePO4 Battery With Dual USB LCD Regulator
https://s.click.aliexpress.com/e/bOhQWPoM

Tohle by to mělo zvládnout. Články jsou připojeny přes balanční obvod. Mám v plánu postavit si spíš takovou větší power Bank. S možností nabíjet i přes solar.
Přílohy
IMG_20190527_125142.jpg
Něco takového. Na Pinterestu jsem to našel.

Předchozí

Zpět na Zdroje energie

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků