Právě je 28 bře 2024 09:51

NEZDOLNY.CZ

Ad omnia paratus

Poděkování Josefovi

Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 27
Registrován: 28 říj 2015 11:07

Poděkování Josefovi

Příspěvek od jihlavak » 07 kvě 2019 07:37

Rád bych takhle poděkoval Josefovi za to všechno co sem píše. Spousta jeho témat šla nejdřív mimo mě až do chvíle kdy jsem je v praxi potřeboval. Najít je tady pak byla hračka a Josefovy příspěvky mi pak ušetřily spoustu času a pomohly mi.
Josefe díky, jsi borec a píšeš to skvěle!

Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 415
Registrován: 24 zář 2015 19:19
Bydliště: Brno

Re: Poděkování Josefovi

Příspěvek od MacGyver » 10 kvě 2019 14:30

Jeden z důvodů proč existuje toto fórum a držíme ho v takovém formátu a skupině lidi tak jak teď vypadá. Jinak Josef opravdu existuje a je to stálice naši party. Poděkovat mu jde i osobně. A to mi teď vnuklo myšlenku udělat veřejný sraz a poznat nové tváře...
Vlastní zkušenost je nepřenosná!

Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 548
Registrován: 28 říj 2015 14:59

Re: Poděkování Josefovi

Příspěvek od Josef » 13 kvě 2019 20:15

Děkuji za pochvalu. Těší mě vaše ocenění i zájem o mé texty. Ale na druhou stranu já sám dobře vím, že to má vady na kráse a že to není přesně „to sametové“ co bych si představoval. Většinou tomu nemohu dát dostatek času, jak by to vyžadovalo. Přesněji řečeno, není na to „tvůrčí klid“. Asi to znáte - doma huláká televize, kterou vlastně nikdo nesleduje, ale vypnout se nesmí. Do toho se z místnosti do místnosti překřikují ostatní rodinní příslušníci. Vy sedíte před obrazovkou počítače a snažíte se „udržet myšlenku“, která by měla hlavu a patu. Po půl hodině to vzdáte a onu nepoužitelnou slátaninu slov co zůstala na monitoru jedním kliknutím smažete, protože se to prostě nedá číst...
Nejlépe si vyčistím hlavu, když venku v příkopu polní cesty pasu na vodítku koně nebo u lesa venčím psa - to mám nejméně půl hodinky denně svatý klid (ale většinou sebou nemám dost velký papír na poznámky). Navíc doplňkové náčrtky či elektrická schémata se takto tvořit nedají. Takže to trvá třeba až rok, než se téma, které nosím v hlavě, dočká textové a obrazové podoby publikovatelné na internetu. A to, jak jistě uznáte sami, zrovna moc rychlé není. :oops:

(Jeden příklad za všechny: Právě teď tady mám zpracované téma malého jednoduchého obilního mlýnku, schopného celkem kvalitní moukou zásobovat farmu nebo i menší vesnici. Ale dokud k tomu nenakreslím jeho důležitou součást - hranolový vysévač, nikdo by nepochopil, jak to má vlastně fungovat a tak to sem zatím nemůžu dát.)

Kromě mizerné produktivity mého psaní je tu ještě další problém a to obsahový. Měl bych mnoho a mnoho zajímavých věcí a témat, o kterých bych rád psal - jak nových, tak oprášených historických (aby neupadly v zapomnění, aby se o nich vědělo, lidé je znali a používali). Nejen v nějaké krizové situaci, ale třeba jen pro potěchu a radost. Bohužel musím moc opatrně vybírat. Moc a moc se „držet na uzdě“ a domýšlet i „za roh“ co by se mohlo stát.
Potíž je totiž v tom, že nežijeme v dobré době. Skutečnost je taková, že jakmile se něco zpopularizuje a mezi lidmi více rozšíří, dříve nebo později se vyskytne nějaký nezodpovědný člověk, který s danou věcí nebo činností způsobí velký průšvih. Až potud je to celkem normální vývoj situace. To co ale normální není, že místo toho, aby byl exemplárně popohnán k zodpovědnosti osobně jen on sám, obratem se objeví zákon nebo vyhláška uplatňující „kolektivní vinu“ všech. Vyhláška, která danou činnost, vlastnění dané věci nebo její využívání šmahem omezí globálně - tedy především všem těm slušným občanům a uživatelům, kteří se doposud chovali a chovají řádně a zodpovědně.

Nechci se podílet či přispívat ke stavu, kdy by na vlastnění a provozování dnes zcela běžných věcí, bylo nutné shánět nová povolení, razítka, zkoušky, licence, certifikáty a další věci otravující lidem život. (Tak, jak je to třeba dopadlo s drony, zanedlouho asi dopadne s elektrokoly a časem třeba i s přístupem na internet.) Něco popularizovat a šířit může ve svém výsledku znamenat, že to bude naopak zregulováno, omezeno a pro mnohé skupiny lidí „znedostupněno“. Nechci takový svět kolem sebe. Proto mi odpusťte, že o věcech, které jsou mému srdci hodně blízké, raději psát nebudu - abych tím alespoň o promile snížil pravděpodobnost, že se onen „nezodpovědný“, který lavinu spustí (a kvůli kterému bych byl ve výsledku omezen i já) během mého života vyskytne. Je to jen "jistota obecné statistiky", takže to prosím neberte nikterak osobně, o tom to opravdu není.

Naštěstí těch „normálních témat“ zbývá ke psaní ještě docela na dost dlouhou dobu (tedy alespoň při rychlosti, jakou píšu já :lol: ). Takže budu velmi rád, pokud i nadále zůstanete mými čtenáři a příznivci.

------------------------

S tím veřejným srazem se mi to jeví jako velmi dobrý nápad. :thumbup: Otázkou je kdy a kde.
V nejkomplikovanějších situacích nejspolehlivěji fungují obvykle ty nejprimitivnější technologie.


Zpět na Ostatní a Off Topic

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků