Právě je 28 bře 2024 12:48

NEZDOLNY.CZ

Ad omnia paratus

turnikety, obvazy, hemostatika

 
Příspěvky: 7
Registrován: 05 lis 2015 13:05
Bydliště: Mater Urbium

turnikety, obvazy, hemostatika

Příspěvek od nabu » 10 led 2019 15:40

Pokud bych měl z lékárny vybrat nějaký nejdůležitější prvek - a mít sebou jen ten , bylo by to vždy co nejlepší škrtidlo. A kdybych si mohl ještě neco přibrat, byly by to kapsy plné obvazů, čím lepších, tím lépe.
Důvodem je nejnebezpečnější složka úrazu - masivní krvácení. To stihne pacienta vykrvit v řádu sekund. Co naplat, že je v lékárně spousta náplastí na bolístky, když za minutu budou k ničemu - že?
Odpovědí na toto jsou škrtidla (turnikety), co nejširší, SWAT, CAT, SOFTT-WIDE - do toho se určitě investovat vyplatí i když je to drahé. Já investuji i do dobrých obvazů (Izrael, vz80..) a hemostatik (celox) a nelituji peněz.
Cenově přístupná kombinace je SWAT (350Kč) + obvaz vz80 (těch je za pětistovku bedna...) a svou práci to odvede na výbornou.
Pro náročnější CAT nebo SOFTT+Izraeláky + CELOX gáza+ Celox v injektoru.
Standardní pyžové "šedivky" z autolékáren se s výše uvedeným nemůžou měřit.
Zástava masivního krvácení a zprůchodnění dýchacích cest předchází resuscitaci...Bez nich KPR (CPR...Kardiopulmonální resuscitace) nemá smysl. A to se nedá udělat prstem...

Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 415
Registrován: 24 zář 2015 19:19
Bydliště: Brno

Re: turnikety, obvazy, hemostatika

Příspěvek od MacGyver » 10 led 2019 16:13

Naprostý souhlas pokud se tedy bavíme o situaci, kde je dostupná akutní lékařská péče v řádu desítek minut až hodin. Na cesty mimo civilizaci bych měl jiné priority, nebo do temných časů.
Vlastní zkušenost je nepřenosná!

 
Příspěvky: 7
Registrován: 05 lis 2015 13:05
Bydliště: Mater Urbium

Re: turnikety, obvazy, hemostatika

Příspěvek od nabu » 30 led 2019 16:42

Jaké prosím?
Já vycházel z toho, že zástava akutního krvácení je nutná jak v civilizaci, tak mimo ni.
Do PA světa bych lékárnu doplnil, přesto by výše uvedené prioritně obsahovala.

Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 415
Registrován: 24 zář 2015 19:19
Bydliště: Brno

Re: turnikety, obvazy, hemostatika

Příspěvek od MacGyver » 31 led 2019 07:55

Můj názor se na základě praxe značně liší od marketingové masáže kultu turniketu(škrtidla), která nejen v této zemi tuto jistě skvělou zdravotní pomůcku zcela démonizovala.

Proč? Stačí si uvědomit všechny mechanizmy úrazu při kterých může vzniknout masivní krvácení. Na prvním místě jsou jistě střelná zranění, devastující zranění od explozí, pády z výšky, mechanická zranění jako autonehody, výrobní stroje atd.

Na druhou stranu je potřeba dát reálnou četnost (statistiku) takových zranění v prostředí, v jakém se pohybujeme. K tomu si je potřeba uvědomit, že masivní krvácení bez následné rychlé, profesionální akutní péče se rovná smrti. A další proměnná je, že škrtidlo se dá udělat prakticky z čehokoliv.

Takž ano, pro vojáky, policisty atd, kde je užití palné zbraně a možnost exploze zcela běžné je škrtidlo pomůcka číslo jedna za předpokladu, že funguje následně transport a zmíněná profi péče. Škrtidlo dává z mého pohledu smysl i u lidí, kteří chodí ozbrojeni (včetně nože) v běžném civilním životě, za předpokladu, že umí škrtidlo použít a pravidelně to prakticky trénují.

Pokud nejsme voják, policista či záchranář, tak zjistíme, že setkat se statisticky s masivním krvácením v civilizaci, kde funguje akutní lékařská péče je minimální. Prakticky jsou to pracovní úrazy zejména ve výrobních procesech, autonehody atd.

Mimo civilizaci, či do situace kde společnost tak jak ji známe nefunguje, je škrtidlo zcela zbytná záležitost. Jednak je nahraditelné čímkoliv a druhak masivně krvácející, jsou stejně mrtvý. Zároveň vlastnit turniket, neznamená jej umět účinně použít.
Vlastní zkušenost je nepřenosná!


Zpět na Zdravotnický materiál a léčivo

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník