od jihlavak » 04 bře 2018 15:15
Ahoj,
myslím, že utěsnit stávající studnu (předpokládám skládanou kamenem nebo cihlama) tak, aby do ní nešla voda z povrchu, pokud už tam teda jde, tak je celkem oříšek. Když budeš pažit zevnitř skružema, budeš šťastlivec, když Ti vyjde průměr, ale stejně Ti voda poteče starým obložením až dolů. Neznám spolehlivej způsob jak to utěsnit.
Druhá možnost je zkusit opravit jílový obložení starý studny, ale ještě jsem neslyšel o nikom komu by to pomohlo/kdo by se s tím chtěl dělat. Musel bys stejně studnu vykopat pár metrů pod zem a nově utěsnit. Nevěřím že by to dávalo smysl. Co ten septik? Ten nebude novej?
-----------------------
Já renovoval studnu víc jak 100 let starou skládanou dole kameny, nahoře cihly. Když na jaře taje, voda tam crčí odevšad z ca 1-4m hloubky. Těsnit to nebudu, jsem rád, že jsem opravil spodek tak aby to nespadlo. I tak mě základní opravy stály 10 dnů dovolený v 15m díře. Co jsem ale chtěl říct... voda se zezačátku zdála sotva na zahradu. Po několika letech pravidelného odběru je to o hodně lepší a normálně jí piju. Vyjímka je jen to jaro, kdy se někdy trochu zakalí ale není to nic z čeho by se člověk po...