Brtník píše:Ví někdo, jak masové konzervy vyrobit doma?
V době kdy všechno funguje jak má, je sice asi zbytečné maso zavařovat,.....í.
Vím a dělám si je. Zbytečné to není.
Dost často masové konzervy využívá manželka, když se vracíme pozdě domů (z dovolené, z výletu, z návštěvy lékaře, apod.) a je málo času na teplé jídlo.. Udělá rýži nebo brambory, osmahne cibulku, otevře domácí masovou konzervu, a za 20min máme plnohodnotný oběd pro celou rodinu. Občas jsme dávali k němu německé omáčky, co se rozpouští jako maggy kostky..
5kg syrového masa (vepřové nebo hovězí) nacpu do šesti litrových plechovek, zaliji čistou pitnou vodou z kohoutku, lehce osolím, zavřu víčko zavíračem plechovek a všech 6 plechovek naskládám do domácího autoklávu (
https://www.amazon.com/gp/product/B0000 ... PDKIKX0DER) a vařím cca hodinu při 120°C.
Pak je vyndám, šokově zchladím ve studené vodě a uložím při pokojové teplotě do špíže, na rok a půl. Všechny spóry jsou spolehlivě mrtvé do 20min, a do 40-60min je masíčko krásně měkkoučké..
Před autoklávem jsem zkoušel i tyndalizaci, ale je to náročnější, a maso vydrží cca jen půl roku.
O autoklávu jsem se poprvé dočetl tady, a uchvátilo mne to natolik, že jsem se do toho pustil. Dnes se mnou nadšeně zavařuje i syn..
https://conovehonakopci.cz/2010/06/jak-zavarujeme/