Právě je 29 bře 2024 08:04

NEZDOLNY.CZ

Ad omnia paratus

Náramek z paracordu

Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 548
Registrován: 28 říj 2015 14:59

Náramek z paracordu

Příspěvek od Josef » 26 úno 2017 09:34

Jeden můj kolega z práce, velký příznivec geocachingu a vlastně všeho, co momentálně frčí (tedy toho, co mladá generace označuje slůvkem "in") se před nějakým časem dostal do "životního období", kdy začali s nezletilou dcerou plést všemožné varianty outdoorových náramku z paracordu nejrůznějších barev. Kolega však není rozpadlík či prepper (a vůbec na to neslyší), takže některé drobné náměty na vylepšení náramku, tak jak jsme je společně řešili, dávám tímto k dispozici těm, kteří by na rozpadlickou notu slyšet chtěli:

Klasický náramek z paracordu 550 o průměru 4mm a pevnosti do cca 250kg můžete běžně koupit na nejrůznějších e-shopech s outdoorovým či military vybavením. Ty nejběžnější jsou pletené vazbou kobra, obsahují asi 3,5 metru lanka a jsou spojeny plastovou sponou typu trojzubec.

Paracord má mnoho nejrůznějších použití. A to nejen v přírodě, ale i v běžném životě ve městě. Můžete si s ním v případě potřeby a pro snadné přenášení něco svázat do balíku. Opravit utržené ucho u kabele. Dočasně nahradit opasek nebo přetrženou gumu od trenýrek. Použít jako šňůru na prádlo. Hodí se na přivázání rozměrnějšího (nečekaně zakoupeného) zboží na nosič od kola. Lze použít jako vodítko na nalezeného psa… Některé zdroje uvádějí, že je použitelný i na slanění z prvního patra (ale já by na to nespoléhal – zkuste se rukama udržet za šňůrku o průměru 4mm a nepořezat se). Primárně je však paracord z náramku určený pro použití v přírodě či táborové aktivity. Jako spojovací materiál na stavbu přístřešků, úkrytů a maskování. V krajním případě s ním přivážete i dlahu ke zlomené končetině. Funguje jako nouzová tětiva k luku - k tomu na střelbu i k luku na rozdělání ohně či výrobě kopí z rovného klacku a nože. Rozebráním samotného paracordu získáte 7 hlavních nosných vláken, použitelných k sešití výstroje, přišití knoflíku, omotání hrotu a kormidel šípu nebo jako nouzový rybářský vlasec.

Někteří výrobci používají místo obyčejné trojzubcové spony ocelový U-třmen, který za jistých okolností může nahradit kladku nebo používají trojzubcovou sponu doplněnou o píšťalku či firesteel tyčinku, někdy také o kompas. Tyto nadstandardní "vychytávky" už však lezou do peněz.

Obecně je prodávaný paracordový náramek (na to z čeho je vyrobený) dost drahá záležitost. A právě zde je zakopaný pes! Pokud si takový náramek zakoupíte, znamená to současně, že si jej neumíte vyrobit. A tím pádem je to pro vás věc jen pro jednorázové použití. V devadesáti případech ze sta, kdy by vám paracord v běžném životě skutečně pomohl, se budete zdráhat náramek rozplést a lanko použít. Protože ve všech těchto situacích okamžitě v hlavě podvědomě kalkulujete, zda má či nemá cenu jej obětovat. V devadesáti případech si jej ponecháte bez užitku na ruce a tím je jeho každodenní nošení vlastně úplně pro kočku. Uvědomte si, že takový náramek pro vás nemá praktickou cenu ani užitek.

Pokud chcete náramek nosit, musíte být ochotni ho v běžné situaci použít a rozplést. A to si můžete bez obav dovolit tehdy, když si ho umíte uplést nový nebo dokonce již jednou použitý paracord splést do tvaru náramku zpátky.

Prvním krokem k nošení náramku, alespoň podle mého názoru, je znalost jeho pletení. Nemusí to být zrovna nejznámější vzor kobra. Když projdete internet, naleznete určitě spoustu návodů jak na to, včetně různých vazeb pletení. Určitě si vyberete vazbu takovou, která vám bude vyhovovat a kterou snadno zvládnete. Celobarevných nebo vzorovaných paracordů je na trhu nepřeberně, některé vzory a barvy mají luminescenční vlastnosti (silně září po osvícení ultrafialovým světlem), jiné mají vpletené reflexní proužky výrazně odrážející v noci dopadající světlo automobilových reflektorů. Existuje i glowcord, který po nasvícení světlem dokáže mnoho hodin fosforeskovat.

No a když už si budete umět náramek sami vyrobit, nebude vám líto jej kdykoli rozplést a použít. Nicméně zjistíte, že aby šel po jednom rozpletení opět splést zase dohromady, musíte už při jeho prvotní výrobě ponechat v délce šňůry určitou rezervu, asi 5 až 8 cm. Jakési volně visící ozdobné střapečky.

Další inovací je zbavit se plastové spony. Ne všechny spony jsou totiž spolehlivé. A pokud nechcete použít sponu s píšťalkou, je plastová spona vlastně jen zbytečným kusem materiálu, který sebou nosíte mnoho kilometrů zbytečně na ruce. Na spojení náramku můžete použít na jedné straně smyčku a na druhé olivku. Olivku můžete udělat dřevěnou, ale mnohem lepší bude, pokud jako olivku použijete 8mm tlustou tyčinku firesteelu (dlouhou asi 25mm), do které na provlečení provázku vyvrtáte (velmi pomalu a opatrně) dva 4mm otvory na provlečení paracordu tak, abyste po povrchu tyčinky mohli nerušeně škrtat jiskry. (Škrtátko nepotřebujete - nahradí ho hřbet nože, střep skla, porcelánu nebo kamínek s ostrou hranou.) Tento kousek firesteelu je levnější, mnohem větší a masivnější, než tyčinky dodávané výrobci do drahých speciálních trojzubcových spon.

No a když už máte na náramku firesteel, nebylo by špatné, kdyby náramek obsahoval něco na podpal. Samozřejmě že některé náramky se celé vyrábějí z firecordu (tedy paracordu, který obsahuje navíc jedno červené, velmi jemné a parafínem nasycené vlákno, které po roztřepení jiskrou snadno zapálíte a to i přes to, že byl náramek dlouho ve vodě). Ale zde pozor! Nemá význam plést náramek z firecordu celý. Jednak je firecord velmi drahý (65Kč/m) a pokud byste ho použili, přijdete o část šňůry a již nedokážete náramek uplést zpět do původní délky. Proto je vhodné, aby firecordu byl jen kratší kousek (10…20cm úplně stačí), který je do pletené vazby volně vložený tak, aby na jeho délce nezáleželo a aby jej bylo možné popřípadě povytáhnout, kousek odříznout a zbytek ponechat. Tím pádem nepotřebujete na rozdělání ohně náramek vůbec rozplétat.

Paracord je skvělá věc, ale pár užitečných vlastností mu schází - není doutnavý ani nasákavý. Ale někdy jsou situace, kdy se tyhle vlastnosti hodí. Proto, pokud chcete, zakomponujte do pletené vazby vašeho náramku 20cm dlouhý kousek tenké bavlněné prádlošňůry. Získáte tak kousek materiálu, který můžete využít jako knot např. pro tzv. „námořnickou svíčku“ nebo na „vysání“ a „překapání“ vody z úžlabí či dutin stromů a trhlin ve skalách. Nebo jako doutnák pro přenesení nebo udržení vykřesaného ohně. Namítnete, že k tomuto účelu by šla použít i určitá část oděvu. Ano - pokud si chcete zbytečně rozpárat kanadskou bavlněnou dřevorubeckou košili, klidně můžete. Pokud máte prádlo z merino vlny či oblečení ze směsných materiálů, s nimi vám to fungovat nebude.

A poslední drobností, kterou bych do náramku přidal je 40 až 60 cm měkkého ocelového vázacího drátu o průměru 0,4 až 0,5mm. Drát se hodí ve všech případech, kdy potřebujete dělat něco s ohněm. Pomocí drátu můžete nad oheň zavěsit plechovku na vaření jídla či převaření vody (nalezenou plechovku nejprve dočervena vypalte v ohni, čímž ji bezpečně „vysterilizujete“). V prodírkované plechovce zavěšené na drátu (tzv."kometě") lze přenášet oheň či ji použít jako vařič dřívkáč. Drátem můžete upevnit knot v improvizované olejové lampičce. Drátem můžete namotat a zajistit k tlustšímu konci klacku (z čerstvě uřezaného dřeva!) svazek namotané březové kůry. Získáte tak pochodeň, která funguje i z materiálu získaného po dešti a je v nouzi použitelná za chůze nebo pro průzkum podzemních prostor. No a v neposlední řadě může být takový drát součástí nejrůznějších ok a pastí. Jenže drát je tuhý a komfort pohodlného nošení náramku by přišel na zmar. Pokud přesto chcete drát do náramku zakomponovat, omotejte s ním některá vnitřní podélně procházející lanka náramku, aby z drátu ovinutím vznikla jakási řídká pružinka. Náramek si tak zachová ohebnost, drát se nebude ohýbáním lámat ani na něm nevzniklou žádné prudké přeložky či ohyby. Na jednu věc však pozor! Pokud máte v náramku vpletený ocelový drát, nemůžete na náramku osadit současně i kompas. Drát by kompas výrazně ovlivňoval a nemohli byste jej použít. Jinou zajímavou alternativou může být do náramku vpletený svazek vlasových nerezových drátků z "provázků" či "pásků" používaných pro elektrické ohradníky. Z několika vyvlečených drátků (nejlépe z šesti) nejprve zkroutíte jakési miniaturní nerezové ocelové lanko a to pak vpletete do náramku.

Prostě - naučte si dělat náramky sami a udělejte si je tak, aby vám vyhovovaly. Aby to nebyla ona nepotřebná věc "až jednou na někdy", ale věc, kterou nejen běžně nosíte, ale i běžně používáte a která je neoddělitelnou součástí vašeho každodenního života. Bez toho by to byla jen jakási úplně zbytečná a pomíjivá móda…
V nejkomplikovanějších situacích nejspolehlivěji fungují obvykle ty nejprimitivnější technologie.

 
Příspěvky: 13
Registrován: 26 bře 2016 23:57

Re: Náramek z paracordu

Příspěvek od K4cer » 27 úno 2017 11:13

Pár poznámek více či méně souvisejcích:

- kovový šroubovací třmen (tzv. šeklička) není dobrá. Né že bych jí nenašel využití při táboření nebo stavbě pastí, ale na náramku je těžká, v zimě studí, nejde rychle sundat (oceníte při polití hořlavinou), a celkově je zbytná. (všeobecně, nošení kovovejch věcí na těle může mít svý nevýhody - mám kolegu kterej má na zápěstí vypálenej kovovej řemínek hodinek, kterým se mu kdysi povedlo vyzkratovat baterku v autě).

- trojzubec z náramku poslouží jako náhrada porouchané přezky na batohu nebo sumce. Je fajn mít všechny přezky na výstroji od jednoho výrobce, aby byly navzájem kompatibilní.

- kvalitní trojzubce dělá Duraflex, nebo ITW Nexus - a možná i jiní, ale tyhle dvě mám ověřený

- Nexus dělá i malej trojzubec s integrovanou píšťalkou a píská dost dobře

- ve věci firecordu se mi osvědčilo mít několik kousků pověšenejch tak různě po voblečení a výstroji, typicky třeba místo jazýčku zipů (což taky odstraní problém s cinkajícími zipy) nebo jako šlupku kdekoli na vestě na kteroujde pak věšet cokoli - v případě potřeby sundám a použiju některý kousek a nemusím tak rozplétat náramek kvůli kousku firecordu

- uplést náramek z paracordu není složitý a návodů je plný net. Dvouvrstvé náramky obsahují daleko víc paracordu, ale mě se to moc neosvědčilo, protože je to tlustý monstrum a nejdou přes něj stáhnout rukávy. Jednovrstvej se mi líbí daleko víc. Při pletení si vyzkoušejte jak moc uzlíky utahovat, já jsem první (v souladu s instrukcemi) utáhl na krev a byl hnusnej neohybnej - musí to být utaženo tak akorát, málo utaženej bude zase hadrovej a může mít tendenci se rozplétat.

- z paracordu sou výborný i tkaničky do bot, hlavně do těch který maj nesehnatelnou délku tkaniček (vysoký Martensky a pod.). Paracord ovšem blbě drží uzel a musí se buď vázat dvojitej, nebo pečlivě zacpat volný konce do bot (případně pod spinku u vz.60). Konce nemusí mít plastovou/hliníkovou trubičku, stačí je zatavit nad plamenem. U nižších bot (tedy nižších než 14dírek cca) se mi osvědčilo udělat na koncích uzlík, brání to jednak nechtěnému vyvlečení z dírek a taky vám neujede konec tkaničky z prstů. Vyšší boty se šněrují tak že se vrchní část musí vyšněrovat úplně, takže tam uzlík být nemůže.

- zásadní části výstroje (švýcarák např.) je fajn mít uvázanej na kusu paracordu, kterej jednak zabrání ztrátě, a druhak má univerzální využití jako kus pevnýho provázku. Pokud máte (jako já) švýcarák v kapse a na kalhotách pevnostní opasek, paracord nikdy neuvazujte přímo k opasku, ale jen k poutku, nebo přes nějaký kousek slabýho provázku/gumičky/plastovýho očka. Pokud vás nešťastnou náhodou za trčící kousek paracordu zachytí kolemjedoucí auto, tak vás uvláčí k smrti nebo stáhne pod zadní kola a není nic co s tím v tom okamžiku můžete udělat.

- to samý platí pokud máte na paracordu něco na krku (klíče, KPZ, nůž) - vždy tam musí být nějakej slabší článek kterej praskne dřív, než se na vlastním paracordu oběsíte (první stejně už nebudete, vím o několika případech). Já věci na krku nerad, zavazí mi to, při běhu nebo skákání to lítá do ksichtu, a při nekontrolovaným pádu se to rádo z hlavy svleče a zapadne do nenalezitelna.

- víc než náramek se může hodit metr (nebo dva, tam a zpátky) paracordu vpravenej do pásce kalhot (pásec je ten lem na kterým sou poutka). Náramek vám třeba seberou, ale nepatrně zpuchlejší lem kalhot může uniknout pozornosti.

- netradiční využití paracordu je, že pokud všechno ostatní selže, můžete se na něm oběsit.


Zpět na EDC - věci, které máme neustále u sebe

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků