Všecny názory ve vláknu jsou podle mého názoru přínosem pro jejich autory a svědčí to o zodpovědnosti nezdolných a jejich připravenosti. Mac Gyver to shrnul tak, že se jen těžko navazuje, ale pokusí se ještě o rozšíření diskuse.
K bodům 1. a 2. bych přidal ještě třetí a to uchování hodnoty peněz i v době relativně normální (současné).
1. Na udržení bohatství během krize se asi nejlépe hodí investiční zlaté slitky. Jsou levnější v nákupu než investiční mince a materiál (100% zlato) je prověřen věky. Ostatní investiční kovy mají více nevýhod než zlato, např. nejsou tak známé (a tudíž nepoužitelné v době nouze), nebo mají velký rozdíl mezi nákupem a výkupem. Stříbro má navíc při stejné hodnotě se zlatem orovskou váhu i objem.
2. Na směnu během krize je dobré mít do začátků rozhodně hotovost, za kterou se v prvních dnech kolapsu jistě bude něco dát koupit. Obchodníci asi budou brát hotové peníze i když nebudou fungovat terminály a bankomaty.
Pak už je to oříšek. Všechno se bude řídit poptávkou a na všem, co si dnes myslíme. že má cenu strašně proděláme. Shromažďovat na tuhle dobu třeba zlomkové zlato je sice možné, ale když si uvědomím, že i nevkusné šperky ze zlata, či stříbra jsou 10x ivíce dražší než investiční zlato, tak nevím, nevím.
Asi budou jisté výhodné komodity pro směnu, to je ale pro jiné vlákno.
3. I dnes musím myslet na to, aby moje prostředky, které neutratím si alespoň zachovali svoji hodnotu. Klesla by tím hodnota mojí práce a to nechci. Snažím se o rozdělení vajec do různých košíků a po dnešní revizy jsem zjistil, že cca 40% portfolia mám na účtech (spořících i běžných), cca 30% v akciích, cca 15% v hotovosti a cca 15% v investičním zlatu. Chystám se to trochu změnit.
Investice do do dětí
, nemovitostí a půdy jsou samozřejmě na prvním místě, ale to není tématem vlákna.