Právě je 28 bře 2024 13:05

NEZDOLNY.CZ

Ad omnia paratus

Ekonomická stabilita v horších časech

 
Příspěvky: 1
Registrován: 05 dub 2016 16:25

Re: Ekonomická stabilita v horších časech

Příspěvek od proforma » 05 dub 2016 16:39

Ahojte vespolek :-)

Do investic mohu snad trochu mluvit. Je otazka, s jakym cilem investujete:

1) Vydelat. Na to jsou lepsi instrumenty nez zlato.
2) Ochranit hodnotu penez pred inflaci. Na to zlato neni nejlepsi, ma velke vykyvy ne uplne zavisle na skutecnem vyvoji (spise spekulace).
3) Dlouhodoba rezerva (napr. na duchod). Proc ne, ale v tom pripade bych radeji volila zlato umelecky zpracovane :-)
4) Neco na utek. Pokud hodlate jen emigrovat nekam jinam, OK. Diamanty take dobre, ale to uz chce znalosti. Poku hodlate utect mimo civilizaci, tak je to akorat pritez, jsou dulezitejsi veci.
5) Neco na preckani totalniho krachu vseho. Zde je zlato vyhozenou investici, nejdulezitejsi budou znalosti a dovednosti.

Ja osobne investuju s cili 1, 2, a 3. A do zlata fakt ne.

Ale pokud chcete, dobry kauf je v jednom obchode v Drazdanech, web bych musela chvilku hledat. Maji tam o cca 10 % levnejsi zlato srovnatelne ryzosti a vahy nez v CR + 2 % rozdilu v DPH. Vyplati se dojet, pri zaslani postou rozdil zmizi. Kupovala jsem tam par malych slitku jako darek k promoci, svatbe apod.

Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 69
Registrován: 28 pro 2015 09:44

Re: Ekonomická stabilita v horších časech

Příspěvek od kregan » 06 dub 2016 07:43

Moje zatím nejlepší investice byla do 7,62x39 za 3,90Kč/kus.
Co nemáš, to nepotřebuješ.

 
Příspěvky: 124
Registrován: 24 zář 2015 09:51

Re: Ekonomická stabilita v horších časech

Příspěvek od Reiser » 06 dub 2016 20:55

Můj současný postoj co se týče investic v současné době poměrně vystihuje tohle video.


 
Příspěvky: 5
Registrován: 11 pro 2015 15:32

Re: Ekonomická stabilita v horších časech

Příspěvek od Marglin » 08 dub 2016 23:09

Někdy v roce 95 jsem si koupil dvě brakovky do vlaku, stopadesát korun za kus. Před pár lety mě kamarád upozornil, že je sběratelé kupují až za sedm tisíc za kus. Kdybych tenkrát věděl jak moc se vyplatí investovat do umění, koupil bych aspoň pár stovek výtisků, lol.

Co se zlata týče, hádám že naleznu-li se v situaci kdy bych měl za věci nezbytné k přežití rodiny a své maličkosti platit zlatem, vezme mě obchodující pěkně na hůl. Na Klondaiku taky nejvíce zbohatli ti, co zlatokopům prodavali věci nezbytné k přežití. Vše záleží na scénáři pro který to plánuješ. Pokud máš namysli nějakou formu kvazitotalitní společnosti v prohlubující se hospodářské krizi avšak se stále (do jisté míry) fungující ifrastrukturou, produkcí a službami, lze si představit, že drahé kovy a jiné cennosti budou fungovat jako měna v šedé ekonomice. (To, že jejich držení bude nebezpečné a pravděpodobně ilegální, nemusím zdůrazňovat) Nadruhou stranu, pokud by se společnost rozpadla do malých komunit s omezeným/žádným přísunem komodit nezbytných k jejímu chodu, budou se věci nezbytné k životu vyvažovat zlatem.

Investice do umění má smysl v případě, že si společnost zachová civilizační úroveň dostatečnou k tomu, aby kupující dokázal dílo ocenit a dostatečně zaplatit. Jinými slovy, plánovat nákup Moneta abych ho v případě nouze mohl vyměnit za motor do škodovky, by bylo bláznovství.

Já mám zatím většinu úspor v eurech, o něco méně ve zlotých a korunách. Doufám, že pokud by došlo k nepříjemnostem, dokážu na ně reagovat dostatečně rychle na to abych mohl konvertovat do jiné měny, popřípadě za úspory nakoupil něco užitečného. Nejsem si však úplně jistý co. Už pár let rozšiřuji zásoby kvalitního vysokoporcentního alkoholu mám vakuově zabalené nějaké ty kartóny cigaret, také zapalovače. Kromě zapalovačů to je dobrá investice která se dá zhodnotit. Alkohol a cigarety půjdou jen nahoru, ať už tu budou Spojené EU, nebo islámský kalifát. Takže jestli mi z civilizačního přetlaku ruplo v kouli a za dvacet let tu bude prosperující Sluníčkov, tak ty láhve třicetiletého Taliskera střelím na ebay a vezmu ženu na cestu kolem světa. ;)

 
Příspěvky: 7
Registrován: 07 led 2016 11:38

Re: Ekonomická stabilita v horších časech

Příspěvek od lister » 28 dub 2016 07:53

Reiser:

Zlato
  1. s DPH, tedy různé pamětní mince, medaile, prsteny, řetízky apod.
  2. u mincí máš šanci na růst zběratelské hodnoty (většinou znatelná jenom u Proof, ale je možné i u běžných). Ale jak psal McGyver, nevíš co bude mít hodnotu pro zběratele za 30-50let, kdy asi budeš chtít prodat. Ale máš šanci na výdělek. U prstenů je hodnota v jejich velikosti vs hodnota, kde máš lepší možnost v krizi směňovat.

  3. bez DPH, slitky a smart mince.
  4. U nich je čistě uchování hodnoty, kde +- cena lítá okolo "prodejního koše", a to v desítkách procent oproti průměru. Takže můžš být v situaci, že máš reálně 2x víc než jsi investoval nebo máš jenom 60procent reálně investovaných pěněz. Viz http://media.investicniweb.cz/photos/2013/02/14/67-2053-cena-zlata-bez-inflace.png pro 1801-2001 nebo http://ako-investovat.sk/uploads/blogs/292-17175.jpg pro 1975-2011

Stříbro
  1. s DPH, jinak nelze koupit
  2. Máš na výběr stějně jako u zlata, od pamětních mincí, po řetízky


Jaký způsob investice či kombinaci zvolíš je pouze na tobě a tvých potřebách. Jestli jenom záloha pro inflaci, asi je lepší 1x ročně zlato do slitků či smartmincí. Pokud chceš i něco na směnu při tvém příkladu útěku, pak i nějaké stříbrné mince, kde nebudou jenom české, ale i kanadské, britské či USA apod. Nechávat si vždy certifikát.
Pokud pro krizi, pak asi lepší volba (pokud nechceš v té době kupovat barák) malé prsteny od zlata po stříbro, řetízky, mince apod. Výhoda, je, že v klidu to nosí tvoje žena a strašně jím tím uděláš radost, a v době krize pochopí, že za to koupíte chleba :)
Pro tebe je spíše lepší věděť, že u něčeho platíš DPH u něčeho ne. Cenu vs hmotnost, si musíš spočítat u slitků sám, asi nejlepší je myslím(odhadem) u 1oz? S tím jaký mix uděláš, si musíš pomoct sám.

 
Příspěvky: 7
Registrován: 07 led 2016 11:38

Re: Ekonomická stabilita v horších časech

Příspěvek od lister » 28 dub 2016 08:38

proforma:

Ale pokud chcete, dobry kauf je v jednom obchode v Drazdanech, web bych musela chvilku hledat. Maji tam o cca 10 % levnejsi zlato srovnatelne ryzosti a vahy nez v CR + 2 % rozdilu v DPH. Vyplati se dojet, pri zaslani postou rozdil zmizi. Kupovala jsem tam par malych slitku jako darek k promoci, svatbe apod.


Nechápu, když v ČR při nakoupení investičního zlata neplatím DPH 21 procent, pak kde mám tu výhodu nákupu v německu? A i v německu lze koupit investiční zlato bez DPH, tak proč bych kupoval v obchodě v Drážďanech zlato zatížené DPH? Je možná, že jsem to špatně pochopil, pak v čem je ta výhoda nakoupit v Drážďanech?

Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 13
Registrován: 29 srp 2016 10:44

Re: Ekonomická stabilita v horších časech

Příspěvek od Krocan » 29 srp 2016 11:56

Ahoj všem,

pokusím se přispět do diskuze co nejstručněji.

Nechci napadat ničí teze o vhodnosti drahých kovů, jako investičního nástroje, uchovatele hodnoty atd., ani rozebírat alternativy v podobě CP, ETF... Chci upozornit na směnitelnost.

V případě hluboké ekonomické krize (závažná situace, ale civilizace se nehroutí a peníze mají stále hodnotu) může sice cena drahého kovu raketově vyletět na burzách, ale když ti bankomat nevydá peníze a budeš potřebovat nakoupit jídlo, tak půjdeš investiční slitek prodat někam do výkupu, kde s největší pravděpodobností dostaneš za své zlato mnohem méně peněz. :thumbdown:

V případě velkého průšvihu, kdy peníze budou jen bezcenné kusy papíru, bude dle mého názoru mnohem těžší realizovat prodej zlatého slitku za fér cenu. V zemích, kde došlo k zhroucení systému, třeba kvůli válečnému konfliktu, se údajně vůbec neřešila kvalita kovu, šperků atd., prostě obchodník nabízené zvážil na váze a neřešil zda jde o rizí zlato, nebo šperk z méně kvalitní slitiny. Rozdíl bude o to větší, pokud budu měnit zlato/šperky za jídlo/oblečení.

Chci jen říct, že uchovat hodnotu může lépe mnoho jiných věcí, než drahé kovy. Už tu někdo zmiňoval, že vždy bude existovat riziko, že je šperk, nebo slitek ve skutečnosti méně kvalitní, než je deklarováno. Zlatník/obchodník ve výkupu toto riziko zohlední tím, že plošně všem za jejich kov nabídne výrazně méně.

Pokud se přesto chcete držet strategie ukládat prostředky do drahých kovů, zkuste ještě popřemýšlet nad následujícími příklady, které dle mého názoru mohou ilustrovat možnost směny:

Před krizí:
1 slitek rizího zlata = 10 obyčejných pozlacených prstenů

Během hluboké krize:
1 slitek rizího zlata = 10 konzerv masa
1 obyčejný pozlacený prsten = 2 konzervy masa

Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 415
Registrován: 24 zář 2015 19:19
Bydliště: Brno

Re: Ekonomická stabilita v horších časech

Příspěvek od MacGyver » 30 srp 2016 17:38

Neber to zle, ale zopakoval jsi pouze jinými slovy co je na šech podobných fórech probrané z konce dokola.

Dovolím si zde citovat sám sebe:

Drahé kovy, případně kameny jako investice a pojistka na špatné časy rozhodně ano. Předpokladem je ale že máte dostatečné množství volných prostředků, které můžete do této investice vložit. Pokud je udržíte po uplynutí krize, tak vám při návratu do normálu zachovají hodnotu.

S obchodem a bartrem v době krize, či kompletního kolapsu společnosti je to ale už podstatně horší. Nemůžete jednoduše svůj ekonomický úspěch a schopnost přežít postavit na nasyslených zásobách. Je to největší omyl prepprů a jiných pošuků. Musíte rozjet nějakou ekonomiku vlastního přežití, která bude fungovat v daném čase se zdroji, které máte. Pokud ji nerozjedete, budete jen ztrácet a zásoby, které máte se budou jen tenčit. Aby nepadla mýlka - proti ROZUMNÝM zásobám nic nenamítám a mají mou plnou podporu.

Šikovní obchodníci jsou bohatí již nyní a budou pravděpodobně velmi šikovní i ve zlých časech. Na určité komodity vzniknou monopoly a lidé budou ochotni zaplatit za životně důležitou komoditu cokoliv. Pokud se na tomto trhu sami ekonomicky neprosadíte, tak jen velmi rychle zchudnete a budete přežívat. Ti co se prosadí budou shromažďovat vaše bezcenné slitky a jiné v tu dobu zcela nepotřebné uchovatele hodnoty. Až se krize přežene, vám zůstane holý život a bezpáteřním kapitalistům zůstane jejich extrémní bohatství.

Myslím že v těchto pár větách je shrnuto vše o čem píšeš.
Vlastní zkušenost je nepřenosná!

Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 13
Registrován: 29 srp 2016 10:44

Re: Ekonomická stabilita v horších časech

Příspěvek od Krocan » 30 srp 2016 19:05

MacGyver píše:Neber to zle, ale zopakoval jsi pouze jinými slovy co je na šech podobných fórech probrané z konce dokola.

Dovolím si zde citovat sám sebe:

Drahé kovy, případně kameny jako investice a pojistka na špatné časy rozhodně ano. Předpokladem je ale že máte dostatečné množství volných prostředků, které můžete do této investice vložit. Pokud je udržíte po uplynutí krize, tak vám při návratu do normálu zachovají hodnotu.

S obchodem a bartrem v době krize, či kompletního kolapsu společnosti je to ale už podstatně horší. Nemůžete jednoduše svůj ekonomický úspěch a schopnost přežít postavit na nasyslených zásobách. Je to největší omyl prepprů a jiných pošuků. Musíte rozjet nějakou ekonomiku vlastního přežití, která bude fungovat v daném čase se zdroji, které máte. Pokud ji nerozjedete, budete jen ztrácet a zásoby, které máte se budou jen tenčit. Aby nepadla mýlka - proti ROZUMNÝM zásobám nic nenamítám a mají mou plnou podporu.

Šikovní obchodníci jsou bohatí již nyní a budou pravděpodobně velmi šikovní i ve zlých časech. Na určité komodity vzniknou monopoly a lidé budou ochotni zaplatit za životně důležitou komoditu cokoliv. Pokud se na tomto trhu sami ekonomicky neprosadíte, tak jen velmi rychle zchudnete a budete přežívat. Ti co se prosadí budou shromažďovat vaše bezcenné slitky a jiné v tu dobu zcela nepotřebné uchovatele hodnoty. Až se krize přežene, vám zůstane holý život a bezpáteřním kapitalistům zůstane jejich extrémní bohatství.

Myslím že v těchto pár větách je shrnuto vše o čem píšeš.


Omlouvám se, nemám přehled, co bylo k tématu uvedeno na všech fórech :) Shrnul jsi to trefně.

K "šikovným obchodníkům" mám jednu tématickou historku. Zhruba 4 roky nazpět mi jeden pán nabízel investiční slitky. Šlo o firmu GoldenGate, ale myslím, že většina obchodníků v této branži to bude mít obdobně. Popisoval všechny výhody: možnost jednorázového nákupu nebo pravidelného spoření, certifikaci kvality slitků, záruku toho, že slitky zase zpětně vykoupí, když budu potřebovat hotovost... To mne zaujalo. Ne že bych o podobnou investici měl zájem, ale zajímal mne rozdíl mezi cenou, za kterou mi 1g zlata prodají, a cenou, za kterou ho zpět vykoupí. Ukázalo se, že mají (pro ně) velmi zajímavý spread (rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou). Pokud si dobře pamatuji, tak šlo snad o nějakých 15 % :mooning: Když pán viděl, že mne do investice neukecá, ještě mi začal nabízet spolupráci, kdy bych z každého klienta dostal slušné % z částky, kterou by do zlata investoval. To o "výhodnosti" jejich produktu pro investory/střadatele konec konců vypovídalo nejlíp :wtf:

Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 415
Registrován: 24 zář 2015 19:19
Bydliště: Brno

Re: Ekonomická stabilita v horších časech

Příspěvek od MacGyver » 30 srp 2016 19:11

Omlouvat se nemusíš, ani se nemusíš nechat vyplašit. Budem mi ctí a potěšením, když se rozepíšeš a budeme moci diskutovat.
Vlastní zkušenost je nepřenosná!

PředchozíDalší

Zpět na Běžné krizové situace

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků