Syrové chutnají skvěle, jsou úžasně křupavé a šťavnaté. Při vaření se musí hlídat a odhadnout dobře uvařenost, protože poté vzniká velmi rychle kaše. Uskladňování je na houby, ale proč taky, když vydrží tam kde rostou přes celou zimu - teda pokud je někdo nesežere, dalším požíračem jsou hryzci. Pravda, na jaře jsou trochu menší než na podzim.
Problém topinamburů je, že po nich spousta lidí prdí (ne ovšem všichni, nutno zkusit), což někteří členové tohoto fóra prozkoumávali už před čtyřmi lety (
všechny výsledky z ochutnávky mám zde, ochutnávali jsme syrové, vařené a naložené v Deku).
Dají se i usušit a semlít na mouku, někde jsem ale četla, že je poměrně mizerné kvality (osobně jsem nezkoušela).
Recepty z knihy svého bývalého šéfa
mám tady. Povídání o léčivosti a některé obsahové látky podle Zentricha
mám tady. Energetická hodnota, obsahy vitamínů a minerálů syrových hlíz, podle databáze USDA
najdete na anglické wikipedii (nutno srolovat dolů, tabulka je vpravo. Energetická hodnota je někde na úrovni brambor, vařených vajec, tresky nebo hrášku.