Právě je 25 lis 2024 02:21

NEZDOLNY.CZ

Ad omnia paratus

Kvalitní masové konzervy

Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 13
Registrován: 29 srp 2016 10:44

Re: Kvalitní masové konzervy

Příspěvek od Krocan » 29 srp 2016 15:23

Mám zkušenost s Adventure menu. Trvanlivost 3 roky. Chuťově není co vytknout. goo.gl/i9JOuP
Kromě 100 % krůtího a vepřového masa mají pak i hotová jídla. Z nich jsem vyzkoušel jelení ragú, kuře s rýží, nákyp a žemlovku.

Hodně se mi líbí systém samoohřevů. Určitě by takový samoohřev šel i vyrobit (exotermická reakce mezi oxidem vápenatým a vodou). :geek:

 
Příspěvky: 7
Registrován: 30 lis 2016 10:31

Re: Kvalitní masové konzervy

Příspěvek od Roman » 08 srp 2017 13:22

Brtník píše:Ví někdo, jak masové konzervy vyrobit doma?
V době kdy všechno funguje jak má, je sice asi zbytečné maso zavařovat,.....í.

Vím a dělám si je. Zbytečné to není.
Dost často masové konzervy využívá manželka, když se vracíme pozdě domů (z dovolené, z výletu, z návštěvy lékaře, apod.) a je málo času na teplé jídlo.. Udělá rýži nebo brambory, osmahne cibulku, otevře domácí masovou konzervu, a za 20min máme plnohodnotný oběd pro celou rodinu. Občas jsme dávali k němu německé omáčky, co se rozpouští jako maggy kostky..

5kg syrového masa (vepřové nebo hovězí) nacpu do šesti litrových plechovek, zaliji čistou pitnou vodou z kohoutku, lehce osolím, zavřu víčko zavíračem plechovek a všech 6 plechovek naskládám do domácího autoklávu (https://www.amazon.com/gp/product/B0000 ... PDKIKX0DER) a vařím cca hodinu při 120°C.
Pak je vyndám, šokově zchladím ve studené vodě a uložím při pokojové teplotě do špíže, na rok a půl. Všechny spóry jsou spolehlivě mrtvé do 20min, a do 40-60min je masíčko krásně měkkoučké..

Před autoklávem jsem zkoušel i tyndalizaci, ale je to náročnější, a maso vydrží cca jen půl roku.

O autoklávu jsem se poprvé dočetl tady, a uchvátilo mne to natolik, že jsem se do toho pustil. Dnes se mnou nadšeně zavařuje i syn..
https://conovehonakopci.cz/2010/06/jak-zavarujeme/

 
Příspěvky: 7
Registrován: 07 led 2016 11:38

Re: Kvalitní masové konzervy

Příspěvek od lister » 12 zář 2017 12:26

Roman píše:

Kolik tě stál celkem ten hrnec? Myslím v Kč, včetně celníkům (tedy jestli prudili, asi jako že jo?)

 
Příspěvky: 13
Registrován: 26 bře 2016 23:57

Re: Kvalitní masové konzervy

Příspěvek od K4cer » 12 zář 2017 23:32

Nepotřebuješ speciální autokláv, tu samou službu udělá obyčejná kuchta, pokud se to do ní vejde ofšem.

A jde to dokonce i v naprosto vobyčejným zavařovacím kastrolu, akorát musíš steriizovat dvakrát, s odstupem cca 24-48 hodin.

Ale běžná kuchta nemá teploměr a hlavně do ní vejdou tak 4 sklenice (což mě stačí, ale na zavařování pro četu vojáků je to asi dost nevýhoda).

 
Příspěvky: 41
Registrován: 04 bře 2016 19:22

Re: Kvalitní masové konzervy

Příspěvek od Brtník » 16 zář 2017 20:17

Co je kuchta? A v ní a v autoklávu se maso nemusí zavařovat 2x?

 
Příspěvky: 13
Registrován: 26 bře 2016 23:57

Re: Kvalitní masové konzervy

Příspěvek od K4cer » 16 zář 2017 22:20

Kuchta = tlakový hrnec = Papinův hrnec (papiňák) https://cs.wikipedia.org/wiki/Papin%C5%AFv_hrnec

De vo to, že při běžným zavařování sterilizuješ sklenice/konzervy při 100°C, protože víc prostě vodu v běžným kastrolu nevohřeješ. 100 stupňů usmrtí přítomné živé bakterie, ale neusmrtí jejich spóry (té něco jako zakuklený bakterie), které se pak rozkuklí a zkazí ti konzervu. Proto se masové konzervy v domácí výrobě převařují podruhý, po 24-48 hodinách.
Průmyslově se samozřejmě nic nesterilizuje dvakrát, protože je to energeticky náročný, sterilizuje se v autoklávech a taky přidanou chemií.

V autoklávu/kuchtě (technicky je to to samý) se zvýšením tlaku zvýší i bod varu vody, takže tato vře až při cca 120°C. Takhle vysoká teplota dokáže usmrtit i spóry bakterií a proto není potřeba zavařovat dvakrát.

Edit: nadvakrát se sterilizuje nejen maso, ale i třeba hrášek, protože má tendenci se zkazit a nemůžeš ho konzervovat voctem, páč ho chceš do zeleninový polívky a ta kyselá nemá být :))

Předchozí

Zpět na Potraviny v domácnosti

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků