V příspěvcích o Rozhlasovém přijímači pro krizové situace jsem zdůrazňoval, že by bylo vhodné, aby přijímač zvládal příjem krátkých vln, a toto vlákno jsem založil právě se „specializací“ na poslech krátkovlnných rozhlasových stanic. Popravdě řečeno, nevzešlo to z mé hlavy. Inicioval to Lister, který mi poslal odkaz na zajímavý blog (za což mu patří velký dík). Autor blogu mimo jiné napsal mnohadílný seriál o krátkovlnném poslechu, který se stal jakýmsi vodítkem. Kdo má zájem, může se zmíněným blogem detailně probrat, nicméně já z něj „vykousnu“ jen skromnou část, protože mnoho technických podrobností o šíření krátkých vln je už napsáno ve vlákně Radiostanice celostátního a mezinárodního dosahu a je zbytečné to opakovat. Navíc by to běžnému uživateli rozhlasového přijímače (který není žádný radioamatér, ale prostý uživatel), mohlo řádně zamotat hlavu. Takže se to zde pokusím „předžvýkat“ co nejjednodušším způsobem.
Proč být vybaven na příjem krátkých vln:
Jak už bylo napsáno, krátké vlny jsou prakticky jediné rádiové vlny, schopné dostat se na území našeho státu přes hranice. A jsou schopné nám zprostředkovat informace z různých míst světa. Pokud svět funguje normálně, zdá se to jako zbytečnost. Situace se však dramaticky změní, pokud místní média z nějakého důvody přestanou poskytovat objektivní informace nebo informace cíleně zkreslují s určitým přesně daným cílem (propaganda). V takovém případě, pokud si má člověk udržet nadhled nad situací a hodnotit běh věcí objektivně, musí sáhnout po informacích z vnějšku*. Samozřejmě nabízí se internet a nepřeberné množství zahraničních serverů. Nicméně svoboda internetu již byla novým zákonem prolomena. Jak však prohlásil Petr Kubáč: „Ionosféra rozhlas necenzuruje“. A tak paradoxně téměř sto let stará rozhlasová technologie může k seriózní informovanosti přispět.
Nedělejte si však iluzi, že na krátkých vlnách vysílají rozhlasové stanice objektivní informace. Ani omylem. I zde platí, že pokud to stojí provozovatele nějaké peníze, musí mu to i něco přinášet. Je to tedy opět šíření určité formy reklamy, názoru či propagandy, ale pro změnu z druhého pólu. Ovšem pokud jsou k dispozici oboustranně vyvážené informace, dá se v tom množství (alespoň přibližně) dobrat skutečné základní podstaty.
To, že přesné a včasné informace mají cenu zlata, platí už od počátku lidstva a bude to bezpochyby platit v jakékoli době i do budoucna.
------------------------------
*) Ne nadarmo se totalitní režimy v minulosti snažili poslech informací na krátkých vlnách v minulosti zakázat, technicky znemožnit nebo alespoň znepříjemnit. Ať už to byl §5 vyhlášky Říšského protektora pro Čechy a Moravu ze dne 10.3.1943, na základě kterého všichni majitelé radiových přijímačů museli neprodleně dopravit své přijímače do odborných elektrotechnických dílen k demontáži krátkovlnných rozsahů ze svého přijímače a následně mít u svého přijímače přiložen doklad o jejím provedení spolu s výstražným štítkem na knoflíku přepínače vlnových rozsahů s textem "Poslech zahraničního rozhlasu se trestá smrtí." Nebo v době po únoru 1948 stavbou a intenzivním provozem krátkovlnných rušiček rozmístěných na našem území.