To je přesně to, o čem jsem psal - scaner je prostě scaner. Scaner vlastně není žádný radiopřijímač určený na poslech, ale měl by být chápán svým způsobem spíš jako měřící přístroj. Nemá vestavěnou žádnou anténu. Přesně jsi odhalil jeho úskalí - má-li něco chytit, musí se do něj dostat signál z vnějšku přes konektor od příslušné antény. Slovo "příslušné" zdůrazňuji. Standardní anténa dodávaná k takovému přijímači (alespoň podle své délky) zvládá většinou jen horní pásma (UKV) a to ještě ne zcela ideálně celé. Takže možná by stálo za to dokoupit ke scaneru ještě anténu, která by měla nastavitelnou délku, dovolovala "přeladit se" ve větším rozsahu a umožnila poslouchat s větší citlivostí i nižší pásma (např.
http://www.elix-shop.cz/store/goodsdetail.asp?lngDepartmentID=22&strGoodsID=66163). Pak by se asi daly celkem slušně poslouchat (i vzdálenější) rozhlasové stanice na VKV FM. Nejnižší frekvence, kam dokáže scaner Uniden UBC92XLT při ladění sestoupit je 25MHz. Bohužel všechny zahraniční rozhlasové stanice, které by člověk potřeboval zachytit za hradbou našich pohraničních hor a poslouchat v případě nějaké hlubší krize, leží ještě mnohem níž (na krátkých vlnách od 3,9 do cca 13,9MHz, případně v horní části středních vln). Ale scanery s "plným" rozsahem (DV, SV ,KV, VKV, UKV) jsou podstatně dražší a nesmí se zapomínat i na nákup více antén pro různá pásma (bez kterých bude přístroj jen bezcennou krabičkou s baterkami). Tento konkrétní přístroj není pro kategorii "
rozhlasový přijímač pro krizové situace" příliš typický zástupce. Je určený na úplně jiné věci. Své uplatnění najde především pro monitoring místních aktivit (na vzdálenosti řádu jednotek až desítek kilometrů) na vyšších pásmech VKV, UKV, PMR, letadel a případně i CB provozu (po dokoupení antény určené pro CB ručku SY101), případně v objektech jako místní dohledávač černých vysílaček či štěnic a na odhalování různých zdrojů technického rušení. Při takovém použití rozhodně své poslání splní k plné spokojenosti uživatele. Prostě jeho předností je, že se dostane na taková pásma, kam se běžný rozhlasový přijímač, ani radioamatérský transceiver nedostane.
Pokud jde o scanery, kdybych plánoval nějaký kupovat (jako že do této fáze jsem zatím ještě nedospěl
), asi by to byl Alinco DJ-X30 (parametry a popis
zde) protože kromě "plného" rozsahu má možnost napájení i dvěma tužkovými bateriemi
. Trošku mi vadí i SMA konektor. Osobně mám raději BNC, ale uznávám, že by to bylo při malých rozměrech přístroje jako pěst na oko... Mínusem je, že scaner v této cenové kategorii stále ještě nezvládá SSB ani CW a tak asi ještě nějaký čas zůstanu u toho svého Etonu G3.