Vařice na kapalná paliva
Napsal: 04 říj 2020 15:22
Vařiče na kapalná paliva:
Mezi neelektrické zdroje tepla, které se hodí pro vaření v krizových situacích, patří mimo jiné i různé vařiče na kapalná paliva. Je to prostředek, který téměř sto let používali naši předkové v situaci, kdy bylo potřeba vařit či ohřívat jídlo, ale bylo venku buď příliš teplo, nebo se jednalo o tak krátké vaření, že by bývalo bylo zbytečné roztápět kuchyňské sporáky dřevem či uhlím. Jedná o zařízení, které během let prošlo velkým technickým vývojem a došlo k několika osvědčeným typům tak, jak je známe dnes. S mnohými se můžete setkat na půdách, v bazarech, či na sběrných dvorech. Často mohou být po repasi schopné spolehlivé funkce a vyhoví i pro každodenní použití a náročné nasazení. Některé typy provázely první polárníky na oba póly naší zeměkoule a u mnoha dalších výprav vždy patřily k výbavě, která se nemalou měrou zasloužila o jejich bezpečný návrat. Často se bezezměn vyrábějí dodnes. Od základních větších stolních typů byly odvozeny malé lehké typy používané turisty a horolezci dnes.
Základní pravidlo pro použití kapalných paliv u vařičů zní:
"Kapalina nehoří! Hořet mohou jen hořlavé páry smíchané ve správném poměru se vzduchem."
Proto veškeré vařiče, o kterých se budeme dále bavit, v první fázi nejprve musí kapalinu přivést k varu a odpařit. Ve fázi druhé nějakým přesně definovaným způsobem (správně zvolenými rozměry otvorů a jejich roztečemi, popřípadě správným poměrem trysky a směšovacího difuzéru) se smíchají hořlavé páry se vzduchem. A teprve ve třetí fázi se tyto páry nechají řízeně shořet. Tím dojde k dokonalému spalováním s minimem škodlivých exhalací a z paliva se současně získá maximum chemicky uložené energie. K odpaření kapaliny je zapotřebí dodat určité (skupenské) teplo. Teplo se musí před rozhořením vařiče nějakým způsobem získat - nejčastěji formou zapálení malého množství paliva na předehřívací misce. Za provozu si vařič teplo potřebné k odpaření kapaliny už získává sám - přímo ze svého vlastního plamene. Protože "kapalina nehoří" nemusíte se obávat, že by hořlavina vedená předehřívací trubkou skrz žhavý plamen v trubce nečekaně vybuchla nebo uvnitř trubky začala hořet. Uvnitř trubky výparníku nemohou hořet ani předehřáté páry, protože k tomu nemají potřebný vzduch. Bez vzduchu žádný oheň nehoří.
Výhody kapalných paliv:
Budeme-li se na věc dívat z užšího „rozpadlického“ pohledu, pak na rozdíl od paliv tuhých a plynných mají kapalná paliva řadu nezpochybnitelných výhod. V prvé řadě jde o chemicky známé, nezáludné a relativně čisté látky. Jejich výhřevnost je ve srovnání s jinými palivy značná. Jako strategický artikl jsou i snadno barterově obchodovatelná. Jejich množství je snadno objemově měřitelné a jejich spotřeba předem vypočítatelná a plánovatelná. Tato paliva jsou snadno skladovatelná i jednoduše přepravitelná. A to i v neoriginálních obalech. Ve valné většině jsou v dobře uzavřených nádobách dlouhodobě skladovatelná, nezamrzají a při skladování jsou poměrně bezpečná (nejsou skladována v tlakových lahvích).
Kromě primárního použití jako paliva je lze použít i k rozličným jiným technickým účelům:
- Líh jako dezinfekci, složku nemrznoucích směsí, jako rozmrazovač.
- Benzín jako rozpouštědlo nebo odmašťovač, pohonnou látku pro motory nebo jako náplň do zapalovačů.
- Petrolej se dá využít ke svícení, k ředění nafty při velkých mrazech, jako rozpouštědlo, k penetraci nebo jako čistidlo strojních zařízení a také jako odstraňovač koroze či k uvolňování zarezavělých spojů a šroubů.
...a určitě vás napadnou ještě další možnosti.
Vařiče využívající tato paliva sice často nejsou tak jednoduché jako oblíbené vařiče plynové, ale přesto patří ke konstrukčně přehledným, laicky snadno pochopitelným a v praxi snadno udržovatelným domácím zařízením. Proto si je pojďme popsat na dalších řádcích trochu podrobněji…
Mezi neelektrické zdroje tepla, které se hodí pro vaření v krizových situacích, patří mimo jiné i různé vařiče na kapalná paliva. Je to prostředek, který téměř sto let používali naši předkové v situaci, kdy bylo potřeba vařit či ohřívat jídlo, ale bylo venku buď příliš teplo, nebo se jednalo o tak krátké vaření, že by bývalo bylo zbytečné roztápět kuchyňské sporáky dřevem či uhlím. Jedná o zařízení, které během let prošlo velkým technickým vývojem a došlo k několika osvědčeným typům tak, jak je známe dnes. S mnohými se můžete setkat na půdách, v bazarech, či na sběrných dvorech. Často mohou být po repasi schopné spolehlivé funkce a vyhoví i pro každodenní použití a náročné nasazení. Některé typy provázely první polárníky na oba póly naší zeměkoule a u mnoha dalších výprav vždy patřily k výbavě, která se nemalou měrou zasloužila o jejich bezpečný návrat. Často se bezezměn vyrábějí dodnes. Od základních větších stolních typů byly odvozeny malé lehké typy používané turisty a horolezci dnes.
Základní pravidlo pro použití kapalných paliv u vařičů zní:
"Kapalina nehoří! Hořet mohou jen hořlavé páry smíchané ve správném poměru se vzduchem."
Proto veškeré vařiče, o kterých se budeme dále bavit, v první fázi nejprve musí kapalinu přivést k varu a odpařit. Ve fázi druhé nějakým přesně definovaným způsobem (správně zvolenými rozměry otvorů a jejich roztečemi, popřípadě správným poměrem trysky a směšovacího difuzéru) se smíchají hořlavé páry se vzduchem. A teprve ve třetí fázi se tyto páry nechají řízeně shořet. Tím dojde k dokonalému spalováním s minimem škodlivých exhalací a z paliva se současně získá maximum chemicky uložené energie. K odpaření kapaliny je zapotřebí dodat určité (skupenské) teplo. Teplo se musí před rozhořením vařiče nějakým způsobem získat - nejčastěji formou zapálení malého množství paliva na předehřívací misce. Za provozu si vařič teplo potřebné k odpaření kapaliny už získává sám - přímo ze svého vlastního plamene. Protože "kapalina nehoří" nemusíte se obávat, že by hořlavina vedená předehřívací trubkou skrz žhavý plamen v trubce nečekaně vybuchla nebo uvnitř trubky začala hořet. Uvnitř trubky výparníku nemohou hořet ani předehřáté páry, protože k tomu nemají potřebný vzduch. Bez vzduchu žádný oheň nehoří.
Výhody kapalných paliv:
Budeme-li se na věc dívat z užšího „rozpadlického“ pohledu, pak na rozdíl od paliv tuhých a plynných mají kapalná paliva řadu nezpochybnitelných výhod. V prvé řadě jde o chemicky známé, nezáludné a relativně čisté látky. Jejich výhřevnost je ve srovnání s jinými palivy značná. Jako strategický artikl jsou i snadno barterově obchodovatelná. Jejich množství je snadno objemově měřitelné a jejich spotřeba předem vypočítatelná a plánovatelná. Tato paliva jsou snadno skladovatelná i jednoduše přepravitelná. A to i v neoriginálních obalech. Ve valné většině jsou v dobře uzavřených nádobách dlouhodobě skladovatelná, nezamrzají a při skladování jsou poměrně bezpečná (nejsou skladována v tlakových lahvích).
Kromě primárního použití jako paliva je lze použít i k rozličným jiným technickým účelům:
- Líh jako dezinfekci, složku nemrznoucích směsí, jako rozmrazovač.
- Benzín jako rozpouštědlo nebo odmašťovač, pohonnou látku pro motory nebo jako náplň do zapalovačů.
- Petrolej se dá využít ke svícení, k ředění nafty při velkých mrazech, jako rozpouštědlo, k penetraci nebo jako čistidlo strojních zařízení a také jako odstraňovač koroze či k uvolňování zarezavělých spojů a šroubů.
...a určitě vás napadnou ještě další možnosti.
Vařiče využívající tato paliva sice často nejsou tak jednoduché jako oblíbené vařiče plynové, ale přesto patří ke konstrukčně přehledným, laicky snadno pochopitelným a v praxi snadno udržovatelným domácím zařízením. Proto si je pojďme popsat na dalších řádcích trochu podrobněji…