"Bunkrová" kuchárka
Napsal: 15 dub 2023 17:36
Cieľom tejto témy je zhromaždiť postupy a recepty na uvarenie teplej výživnej stravy z núdzových zásob, v jednom hrnci, s čo najmenšou spotrebou paliva, a s minimálnou produkciou vône jedla. Modelový prípad- varenie v stále obývanom paneláku bez energii, na PB jednohorákovom variči, v čase akútneho nedostatku potravín.
Úspora plynu- osvedčilo sa mi používanie hrncov s vlnovcom na spodu- pri plameni stiahnutom tak, aby sa v spalinách okolo hrnca dala udržať ruka a pri max. používaní pokrievky sa úspora blíži k 50%!.
Produkcia vône- žiadne pečenie, praženie, variť krátko- používať len konzervované a sušené suroviny. Variť pod pokrievkou, s min. únikom pary, v čase varenia a konzumácie nevetrať, potom niečo vonné zapáliť (napr. čajový kahanec), nechať vyhorieť a až potom vetrať.
Nejaké recepty:
Gulášová polievka I- rodinná gulášova sáčková polievka, malá (400g, maďarský, viedensky z Lídlu) gulášová konzerva, 1-2 lyžice sušenej koreňovej zeleniny, 50g sušených zemiakov. Do 2,5l studenej vody rozmiešame polievku, zeleninu a zemiaky- necháme chvíľu rehydrovať, uvedieme do varu-varíme 10 minút- potom pridáme konzervu a krátko povaríme.
Gulášová polievka II- rovnaká sáčková a sušená zelenina, nejaká konzerva mäsa vo vlastnej šťave, konzerva (aj 2ks) fazule. 2l studenej vody+polievka+zelenina uvedieme do varu, po 5 minútach pridáme mäso a fazuľu (aj s nálevom), a ešte 5 minút povaríme.
Šošovicová s párkom- 1ks sáčkova paradajková a 1ks gulášová (malé na 0.75l), 1-2 lyžice sušenej zeleniny,150- 200g červenej šošovice, alebo 1-2 konzervy sterilovanej šošovice, konzerva párkov. 1,6l vody+polievky+zelenina+suchá šošovica uvedieme do varu-varíme 5 minút, potom pridáme nakrájané párky(bez nálevu) a prípadne sterilovanú šošovicu s nálevom a 5 minút dovaríme.
Úspora plynu- osvedčilo sa mi používanie hrncov s vlnovcom na spodu- pri plameni stiahnutom tak, aby sa v spalinách okolo hrnca dala udržať ruka a pri max. používaní pokrievky sa úspora blíži k 50%!.
Produkcia vône- žiadne pečenie, praženie, variť krátko- používať len konzervované a sušené suroviny. Variť pod pokrievkou, s min. únikom pary, v čase varenia a konzumácie nevetrať, potom niečo vonné zapáliť (napr. čajový kahanec), nechať vyhorieť a až potom vetrať.
Nejaké recepty:
Gulášová polievka I- rodinná gulášova sáčková polievka, malá (400g, maďarský, viedensky z Lídlu) gulášová konzerva, 1-2 lyžice sušenej koreňovej zeleniny, 50g sušených zemiakov. Do 2,5l studenej vody rozmiešame polievku, zeleninu a zemiaky- necháme chvíľu rehydrovať, uvedieme do varu-varíme 10 minút- potom pridáme konzervu a krátko povaríme.
Gulášová polievka II- rovnaká sáčková a sušená zelenina, nejaká konzerva mäsa vo vlastnej šťave, konzerva (aj 2ks) fazule. 2l studenej vody+polievka+zelenina uvedieme do varu, po 5 minútach pridáme mäso a fazuľu (aj s nálevom), a ešte 5 minút povaríme.
Šošovicová s párkom- 1ks sáčkova paradajková a 1ks gulášová (malé na 0.75l), 1-2 lyžice sušenej zeleniny,150- 200g červenej šošovice, alebo 1-2 konzervy sterilovanej šošovice, konzerva párkov. 1,6l vody+polievky+zelenina+suchá šošovica uvedieme do varu-varíme 5 minút, potom pridáme nakrájané párky(bez nálevu) a prípadne sterilovanú šošovicu s nálevom a 5 minút dovaríme.