Čirůvka fialová
Napsal: 10 lis 2016 12:44
Čirůvka fialová se vyskytuje od září do prosince. Nejčastěji roste až v pozdním chladném podzimu - tedy v době, když je už výskyt klasických, objemově vydatných, hřibovitých hub malý nebo dokonce žádný a potulný rozpadlík marně pátrá, čím by si vylepšil "lesní jídelníček".
Čirůvka fialová roste hojně v listnatých i jehličnatých lesích, na loukách a dokonce i v zahradách*. Ale většina "víkendových houbařů" ji nesbírá. Prostě proto, že ji už podle prvotního vzhledu považují za nejedlou či přinejmenším podezřelou a nestojí jim za to, aby si o ní zjistili něco víc. Ale to dělají chybu a pak zbytečně odcházejí z lesa s prázdnou. Čirůvka fialová se většinou vyskytuje ve skupinách. Když se ji rozhodnete sbírat, snadno během chvilky naplníte celý košík.
Houba je 5 až 15 cm vysoká, za mlada modrofialová nebo dokonce růžovofialová s vyklenutým kloboukem. Klobouk má průměr 5 až 15 centimetrů. Když je houba větší a starší, klobouk se zplošťuje, zprohýbá a občas se uprostřed klobouku vytvoří hrbol. Získává nevábnou světlou barvu s mírně nahnědlým středem tak, jak můžete vidět na fotografii:
Pokud houbu utrhnete a otočíte, zjistíte že zespodu zůstává jasně fialová - což je právě jeden z významných rozpoznávacích znaků:
Spodní strana je tvořena poměrně hustými lupeny, které přirůstají k nožce drobným vykrojeným zoubkem. Nožka je buď světle fialová nebo až téměř bílá, na povrchu hladká, bez prstence. Uvnitř plná, vláknitá, na řezu také fialová a barva řezu se na vzduchu nemění. Pokud necháte klobouk houby položený delší dobu na tmavém talíři, zjistíte že výtrusný prach je bílý až mírně narůžovělý - což je další identifikační prvek pro tuto houbu.
Houba je aromatické vůně i chutí, je hutná a vydatná. Ale pozor! Syrová je jedovatá!** Obsahuje toxin hemolysin, který rozkládá červené krvinky. Avšak už po krátké době vaření (za bezpečné považujte vaření 20 min.) se jedovaté látky rozkládají. Houba je po tepelné úpravě bez potíží jedlá a velmi chutná. Použití má do omáček, do polévek, na houbový guláš, pod maso a pod.) Lze ji také velmi dobře sušit a sušenou použít opět ke klasické kuchyňské tepelné úpravě. Pokud ve stáří trpíte hypertenzí, měla by vás tato houba zajímat, protože (stejně jako třeba hloh či česnek) patří mezi přírodní prostředky schopné snižovat krevní tlak. Dále se o ní uvádí, že snižuje hladinu cukru v krvi. Má antibiotické a antibakteriální účinky, takže její odvar můžete v nouzi použít na dezinfekci menších poranění nebo léčbu abscesů, pokud nemáte k dispozici jiný silnější prostředek.
*) Před několika lety se mi bohatě rozrostla i na staré hromadě kompostu shrabaného listí. Když si přinesete starší plodnice, můžete se ji pokusit do vlhkého listnatého substrátu dokonce cíleně naočkovat.
**) Podle přílohy vyhlášky č. 157/2003 Sb. je čirůvka fialová zařazena mezi houby určené pro přímý prodej, takže ono to s tou jedovatostí, pokud houbu správně tepelně upravíte, není až tak vážné.
Čirůvka fialová roste hojně v listnatých i jehličnatých lesích, na loukách a dokonce i v zahradách*. Ale většina "víkendových houbařů" ji nesbírá. Prostě proto, že ji už podle prvotního vzhledu považují za nejedlou či přinejmenším podezřelou a nestojí jim za to, aby si o ní zjistili něco víc. Ale to dělají chybu a pak zbytečně odcházejí z lesa s prázdnou. Čirůvka fialová se většinou vyskytuje ve skupinách. Když se ji rozhodnete sbírat, snadno během chvilky naplníte celý košík.
Houba je 5 až 15 cm vysoká, za mlada modrofialová nebo dokonce růžovofialová s vyklenutým kloboukem. Klobouk má průměr 5 až 15 centimetrů. Když je houba větší a starší, klobouk se zplošťuje, zprohýbá a občas se uprostřed klobouku vytvoří hrbol. Získává nevábnou světlou barvu s mírně nahnědlým středem tak, jak můžete vidět na fotografii:
Pokud houbu utrhnete a otočíte, zjistíte že zespodu zůstává jasně fialová - což je právě jeden z významných rozpoznávacích znaků:
Spodní strana je tvořena poměrně hustými lupeny, které přirůstají k nožce drobným vykrojeným zoubkem. Nožka je buď světle fialová nebo až téměř bílá, na povrchu hladká, bez prstence. Uvnitř plná, vláknitá, na řezu také fialová a barva řezu se na vzduchu nemění. Pokud necháte klobouk houby položený delší dobu na tmavém talíři, zjistíte že výtrusný prach je bílý až mírně narůžovělý - což je další identifikační prvek pro tuto houbu.
Houba je aromatické vůně i chutí, je hutná a vydatná. Ale pozor! Syrová je jedovatá!** Obsahuje toxin hemolysin, který rozkládá červené krvinky. Avšak už po krátké době vaření (za bezpečné považujte vaření 20 min.) se jedovaté látky rozkládají. Houba je po tepelné úpravě bez potíží jedlá a velmi chutná. Použití má do omáček, do polévek, na houbový guláš, pod maso a pod.) Lze ji také velmi dobře sušit a sušenou použít opět ke klasické kuchyňské tepelné úpravě. Pokud ve stáří trpíte hypertenzí, měla by vás tato houba zajímat, protože (stejně jako třeba hloh či česnek) patří mezi přírodní prostředky schopné snižovat krevní tlak. Dále se o ní uvádí, že snižuje hladinu cukru v krvi. Má antibiotické a antibakteriální účinky, takže její odvar můžete v nouzi použít na dezinfekci menších poranění nebo léčbu abscesů, pokud nemáte k dispozici jiný silnější prostředek.
*) Před několika lety se mi bohatě rozrostla i na staré hromadě kompostu shrabaného listí. Když si přinesete starší plodnice, můžete se ji pokusit do vlhkého listnatého substrátu dokonce cíleně naočkovat.
**) Podle přílohy vyhlášky č. 157/2003 Sb. je čirůvka fialová zařazena mezi houby určené pro přímý prodej, takže ono to s tou jedovatostí, pokud houbu správně tepelně upravíte, není až tak vážné.