Tento test slouží k mým i k vašim účelům. Pro vás osobně je to jakési malé "zmapování" vlastních znalostí a neznalostí a možná i něco k zamyšlení. Pro mě je to důležitá informace o tom, co běžný člověk zajímající se o jedlé a léčivé rostliny zná a nezná, a tudíž jak mám laika nebotanika tyto věci učit. Zařadila jsem i léčivé rostliny, ono se to docela překrývá (i když to možná netušíte). Pokud byste mi chtěli poskytnout zpětnou vazbu, ale svými výsledky se nechcete chlubit, pošlete mi SZ.
Správné odpovědi na některé otázky sem po nějaké době dám, ale samozřejmě ne hned, aby vás to nepokoušelo.
1. Moje znalosti o jedlých rostlinách
a. Minimální, ale téma mě zajímá
b. Nějaké mám, ze školy a taky z vlastního studia
c. Myslím, že moje znalosti jsou nadprůměrné, mám přehled
2. Moje znalosti o léčivých rostlinách
a. Minimální, ale téma mě zajímá
b. Nějaké mám, ze školy a taky z vlastního studia
c. Myslím, že moje znalosti jsou nadprůměrné, mám přehled
(Pokud vás nezajímají jedlé ani léčivé rostliny, jděte prosím dělat něco užitečného.)
3. Poznáte kokošku pastuší tobolku? Na kolik procent jste si jisti?
4. Poznáte mléč zelinný? Na kolik procent jste si jisti?
5. Poznáte třezalku tečkovanou? Na kolik procent jste si jisti?
6. Poznáte jasan ztepilý? Na kolik procent jste si jisti?
7. Poznáte jasan ztepilý v zimě (bez listů)? Na kolik procent jste si jisti?
8. Jak hledáte rostlinu v googlu? Když hledáte jasan, co zadáte?
a. jasan
b. jasan ztepilý
c. jasan ztepilý Fraxinus excelsior
d. Fraxinus excelsior
9. Kolik druhů jitrocelů se u nás vyskytuje?
10. Může být rostlina jedlá a zároveň jedovatá?
11. Dva různé druhy rostlin
a. se vždy liší na první pohled, ze vzdálenosti 1 metru
b. se většinou liší na pohled, ale někdy je potřeba prohlédnout malé detaily, často i pod lupou
12. Víte, kde u nás roste kluzký jilm?
13. Tis obecný je
a. jedlý
b. smrtelně jedovatý
c. léčivý
d. ani jedno z toho
e. jedlý, smrtelně jedovatý i léčivý, záleží na tom, jak se ním zachází
14. Jaká jsou rizika při vaření z volně rostoucích rostlin?
15. Přečtěte si prosím tento příspěvek a poté odpovězte znovu na otázku: Poznáte třezalku tečkovanou? Na kolik procent jste si nyní jisti?
16. Jaké informace o rostlinách byste rádi měli k dispozici, ale v dostupných knížkách a na internetu je nemůžete najít?
17. Zkoušeli jste někdy určit rostlinu podle určovacího klíče? Jak vám to šlo?
18. Když utrhnete neznámý druh a sníte ho hrst, můžete se otrávit?
19. Rostou u nás smrtelně jedovaté druhy?
20. Máte přehled o jedovatých rostlinách?
21. Poznáte bolehlav? Na kolik procent jste si jisti?
22. Člověk sní 3 bobule rulíku. Je nějaký rozdíl v tom, jestli je to dítě, dospělý muž nebo dospělá žena?
23. Můžu se otrávit tím, že každý den jím stejný druh rostliny ve stejné dávce (např. každý den 200 g vojtěšky nebo 200 g mrkve nebo 200 g kopřivy apod.)? Záleží na tom, jak je to dlouho?
24. Víte co jsou to kontraindikace?
25. Dokážete zařadit rostlinu do čeledi (vezměte v úvahu jen ty základní, co se učí na základní škole - brukvovité, hvězdnicovité, vikvovité atd.)?
26. Myslíte si, že rozlišování některých druhů může záležet výhradně na rozměrech (tj. výška rostliny, délka listu, délka řapíku, průměr květu atd.)?
27. Jak obvykle postupujete, když se chcete naučit nový druh jedlé nebo léčivé rostliny a najít ho v přírodě?
28. Víte co jsou to synonyma a víte proč je někdy důležité tuto informaci mít?
29. Jak zkoumáte důvěryhodnost pramenů, ze kterých čerpáte informace o rostlinách (myslím všechno, tedy knihy, noviny, časopisy, internet, sdělení přátel)? Nebo se tím vůbec nezabýváte a berete všechno co se dočtete a doslechnete jako pravdivé?
30. Jakou knížku o rostlinách mám napsat? Navrhněte název a popište obsah.
31. Když jste vyplňovali tento tento test, vyhledávali jste si nějaké informace (v knihách, na internetu) nebo jste napsali všechny odpovědi rovnou?