Stránka 11

Bažant obecný - lov a zpracování

PříspěvekNapsal: 08 lis 2015 18:02
od MacGyver
Bažant obecný je jeden z nemnoha ptáků rozšířeném na našem území v celkem "hojném" počtu patřícím k lovné zvěři. Kohout Bažanta obecného se loví na společných lovech (hon) v období 1. 11. - 31. 12. Mimo tuto dobu je hájen. Každý vlastník loveckého lístku je se zpracováním zvěřiny jistě obeznámen. Nicméně Bažant se může také dostat do kuchyně nelovce jako surová surovina, nebo v "romantičtějším" případě přežívání v divočině je dobré umět zpracovávat všechny druhy zvířat jako potravu.

Takže pojďme na bažanta

Bažant obecný se v normálních podmínkách loví na společném lovu brokovnicí - velikost broku +/- 3.5mm. Bažant se po ulovení nechává uležet několik dní v závislosti na aktuálním počasí zavěšený na větraném místě. Je to z důvodu zrání masa, které tímto procesem změkne, což je žádoucí zejména u starších kusů. Zpravidla se bažant nechává viset s peřím i vnitřnostmi. Někteří lidé bažanta oškubou.
DSCF0498.JPG


V první řadě musíme zbavit bažanta peří, což se dá udělat třemi způsoby:

1. Bažant se oškube za sucha. Jde to celkem dobře zejména u čerstvě ulovených bažantů. Menší pírka se dají trhat po několika kusech, větší pera po jednom. Peří je nutné trhat opatrně, tak aby se nepotrhala kůže, která je v závislosti na ráně různě potrhaná od broků. Tato metoda, je ideální, pokud chceme bažanta připravovat v zázemí kuchyně, protože je časově nejnáročnější. Zručný člověk zvládne bažanta oškubat za cca 30min. Tento způsob je použit v našem postupu.

2. Bažant se spaří horkou vodou a pak se škube. Peří jde po spaření škubat snadněji. Tato metoda je ale "smradlavá" a hodí se do situací, kdy máme po ruce nádoby na vodu, palivo a dostatek vody, což v divočině nebývá tak často. Osobně tuto metodu nepoužívám.

3. Bažanta stáhneme z kůže i s peřím. Je to jednoduchý a velmi rychlý způsob (2 - 5min), který je ideální do divočiny. Musíme se ale smířit s tím, že kůži zahodíme a nijak nevyužijeme. Stažení si ukážeme příště.
DSCF0499.JPG


Je celkem jedno, kde začnete škubat. Začínám na hrudníku nebo na stehnech a postupuji po celém těle až ke konci křídel. Výsledkem musí být čisté tělo. Peří zůstává jen na hlavě a koncích křídel za posledním kloubem.
DSCF0501.JPG


Detail hlavy.
DSCF0503.JPG


Kloaka a "biskup".
DSCF0505.JPG


Pařát uřízneme v posledním kloubu. Řez vedeme v místě kloubu a pařát vylomením oddělíme.
DSCF0506.JPG


Výsledek oddělení pařátu.
DSCF0507.JPG


Stejným způsobem oddělíme zbytek křídla v posledním kloubu.
DSCF0509.JPG


Takto vypadá výsledek.
DSCF0510.JPG


Následně odřízneme hlavu
DSCF0511.JPG


Očištěné tělo je potřeba vykuchat - zbavit vnitřností. Nad kloakou uděláme příčný řez a dostaneme se tak do dutiny břišní.
DSCF0513.JPG


Všechny vnitřnosti vyjmeme rukou ven.
DSCF0515.JPG


Srdce, játra, plíce, žaludek a střeva.
DSCF0518.JPG


Následně vyřezávám i kloaku, ale není to zcela nezbytné.
DSCF0519.JPG


Očištěné tělíčko připravené k další úpravě. V domácích podmínkách properu ve studené vodě.
DSCF0521.JPG


Způsoby přípravy příště.

Re: Bažant obecný - lov a zpracování

PříspěvekNapsal: 09 lis 2015 18:21
od Rainier Wolfcastle
Vidím, že sezóna honů je v plném proudu :) Nevyháčkováváš? Já když jsem začínal se zpracováváním zvěřiny dělal jsem chybu, že jse pro snažší vyvrhnutí otevíral hrudník. Nebyl to dobrý způsob, zvěřina se při pečení hodně vysušovala.

Re: Bažant obecný - lov a zpracování

PříspěvekNapsal: 09 lis 2015 18:47
od MacGyver
Žádnou zvěřinu nevyháčkovávám. U nás v rodině to nikdy nikdo nedělal. Navíc to považuji za problematické a překonané. Můj názor je, že vaháčkování udělá víc škody než užitku. Zkušenost s tím ale nemám. Čerpám z okolí. Nejsem Guru Jára :mrgreen:

Re: Bažant obecný - lov a zpracování

PříspěvekNapsal: 09 lis 2015 18:57
od Rainier Wolfcastle
Prosím neplést vyháčkování s odháčkováním. To bys u mě ve vztahu k pernaté zvěři klesl :D

Re: Bažant obecný - lov a zpracování

PříspěvekNapsal: 09 lis 2015 19:00
od MacGyver
OK pro neznalé se samozřejmě bavíme o vyháčkování. K odháčkování je potřeba nevyrovnaná žena a schopný přírodní léčitel ;)

Re: Bažant obecný - lov a zpracování

PříspěvekNapsal: 10 lis 2015 12:08
od MacGyver
Jednoduchý recept na bažanta s kořenovou zeleninou http://nezdolny.cz/viewtopic.php?f=30&t=55

Re: Bažant obecný - lov a zpracování

PříspěvekNapsal: 10 lis 2015 16:38
od Ivana
Zkoušel jsi někdy recept, kdy se celý pták oplácá hlínou a upeče vcelku v popelu?

Re: Bažant obecný - lov a zpracování

PříspěvekNapsal: 10 lis 2015 16:50
od MacGyver
Zatím ne, ale mám to v plánu. Je to nejjednodušší způsob tepelné přípravy. Nicméně v podmínkách nedostatku, nebo přežívání v divočině je nejideálnější vaření. Díky minimálním ztrátám tuku se tímto způsobem zachová nejvíc energetické hodnoty.

Re: Bažant obecný - lov a zpracování

PříspěvekNapsal: 11 dub 2016 07:24
od Lupus
add. "Háčkování" podle soudobých veterinárně hygienických standardů se již neprovádí a důvodem je to, že málokdy bylo vyháčkování provedeno bez perforace střevní stěny a následné kontaminace zvěřiny.

Přiznám se, že trpím naprostou škubací neochotou (vyjma holuba, ten jde za sucha úplně sám) a bažanta stahuji (za minutku máte hotovo) a to, co se zdá jako neupotřebitelný zbytek (peří + kůže) může v případě survivalu posloužit jako luxusní návnada do pasti, případně na čekanou. Pokud tyto zbytky necháte ve skleněné lahvi alespoň 24 hodin "zasmrádnout", tak je vaše šance na to něco "přivolat" větší.

V případě survivalu a opravdu jen tehdy, snažně prosím, lze využít zvyku přenocování bažantů na stromech. Prostě hřadují jak slepice a hlučně vzlítají a usedají. Za tmy jsou pak skoro neschopni pohybu. Takže večer zasednout v lese a pořádně poslouchat, nechat zasednout, počkat na tmu a jít hledat.