Stránka 1 z 2
Pylový workshop?
Napsal:
18 bře 2017 20:01
od Ivana
Měl by někdo zájem?
Pyl borovice, někdy v květnu až bude, vloni jsem sbírala 21.5. Počítám buď odpoledne v týdnu nebo půlden o víkendu. Víkend by byl 20.5. v sobotu nebo 21.5. v neděli, ostatní víkendy mám obsazené. Odpoledne mezi 15.5. až 19.5. Má 30% bílkovin, píšou že obsahuje testosteron. Jinde píšou, že sice jo, ale v neaktivní formě. Nehlaste se všichni.
Re: Pylový workshop?
Napsal:
19 bře 2017 21:57
od MacGyver
Můžeš nastínit ekonomiku sběru. Časovou náročnost, výtěžnost, užitnou hodnotu atd. díky.
Re: Pylový workshop?
Napsal:
20 bře 2017 21:35
od Ivana
Známá užitná hodnota je 30% bílkovin - tedy o polovinu víc než má pšenice. Z rostlinných zdrojů má víc snad jen sója (kolem 40%) a ta survival není. Dále má pyl vitamíny, minerály (hodně, někde mám složení, teď to nemůžu najít). Amíci tomu říkají superfood a prodává se to 100 g za 40 dolarů (to bychom za odpoledne mohli nasbírat). Udává se skvělá chuť pylových palačinek a to chci prozkoumat. Časovou náročnost, výtěžnost a techniky chci taky zkoumat a nechci to dělat pokud možno sama. Techniky znám vpodstatě dvě: uřezávat větvičky a pak přesývat, tam jsou ale docela ztráty. Druhá technika je třepání do velkých pytlů.
Když tak si vygůgli pine pollen. Techniky sběru najdeš na YouTube, jsou tam mraky videí, klíčová slova stejná.
Re: Pylový workshop?
Napsal:
21 bře 2017 12:02
od MacGyver
Pokud to bude nějaká příjemná vycházka, tak se přidám. Osobně v této činnosti v našich podmínkách ale nevidím žádný smysl. Nicméně jao zajímavost proč ne.
Re: Pylový workshop?
Napsal:
21 bře 2017 16:38
od Ivana
Nevidíš smysl? Prosím vysvětli mi to. Myslela jsem, že zrovna tebe survivalové zdroje zajímají. Pravda, je to zdroj bez konzervace krátkodobý a maso zvířat má bílkovin víc, ale i tak. To stejné platí například i pro mízu stromů a řadu dalších rostlinných zdrojů.
Jo a příjemná procházka to nejspíš bude.
Re: Pylový workshop?
Napsal:
21 bře 2017 20:13
od MacGyver
Máš pravdu. Zajímají mě velmi. A protože jsem si na sobě dobrovolně i nedobrovolně vyzkoušel co funguje a co ne, tak jakékoliv "zdroje potravy", které ti více vezmou, než dají, řadím do kategorie fajn zábava. Sezónní pil borovice, který bude banda lidi pul dne sbírat aby, jej ochutnala, fakt není survival potravina. 40dolců za 100g hovoří zcela jasně.
Re: Pylový workshop?
Napsal:
22 bře 2017 01:08
od Ivana
Takžes to zkoušel?
Nebo podle čeho soudíš že to bude neefektivní? Cena podle mě není směrodatná, já bych počítala kolik kalorií nasbírám za hodinu. A právě to chci vyzkoušet, protože to nevím.
Re: Pylový workshop?
Napsal:
22 bře 2017 10:39
od MacGyver
Ivi pil z borovice není a nemůže být survival jídlo. Survival je o řešení dané situace výběru nejlepšího možného řešení z těch které daný jedinec (skupina) vidí.
Situace kde jde o přežití se dají jednoduše rozdělit na dvě formy:
1. pochod - přesun z jednoho místa na druhé
2. základna - přežití na jednom místě tady a teď s tím co je k dispozici
Případně kombinace. Pro obě situace platí úplně jiné předpoklady a podmínky pro úspěšné překonání krize. Ani v jedné situaci, pokud jde o přežití, si nemůže jedinec dovolit ztrácet čas náročným sběrem pilu. Jestliže má čas na sběr pilu, nejde o přežití.
Druhá věc je, že v období dostupnosti pilu, je příroda plná jiných podstatně lepších zdrojů.
Pokud se ale bavíme o pilu jako o přírodním zdroji, který přináší obohacení, či zpestření přírodního života, je vše ok.
Re: Pylový workshop?
Napsal:
22 bře 2017 18:48
od Ivana
Víš co? Pohádáme se osobně. Až si najdu výživové hodnoty a budu vědět, kolik toho nasbírám za hodinu. Ale myslím, že počet kalorií za jednu člověkohodinu by mohl vyjít líp než žaludová mouka.
Pojďme se tedy chvíli bavit o tom, co je to zdroj. Podle mě musí splňovat dvě kritéria:
1. Něco mi poskytuje, co moje tělo potřebuje (ať už kalorie, bílkoviny anebo vitamíny a minerály)
2. Sběr musí být efektivní, to jest musím toho nasbírat dostatečné množství, aby se mi to vyplatilo.
Souhlasíš?
Re: Pylový workshop?
Napsal:
22 bře 2017 20:43
od MacGyver
Ivi ale já se nehádám. Nicméně ty se na kytky díváš úplně jinou optikou. Vyčleň si 5 dní a vydej se na pochod krajinou s předsevzetím, že nepozřeš nic jiného, než ti dí příroda. Zkus to v každém ročním období a pak se pojďme bavit o zdrojích survival potravin.
Vzpomeň na lednový experiment, kde jsem se sešli, s tím, že budem cely víkend jíst co nám dá příroda... V sobotu ráno se nás sešlo asi 7. osobně jsem během dopoledne našel tři lískáče, pár kytek, manadarinku a dva banány v popelnici. V poledne jsme jedli všichni guláš v hospodě. Kdyby jsme nešli do té hospody, tak jsem měl obavu, že mě Ježura večer ugriluje.
Kytky jsou super, ale je potřeba vše testovat v reálu a koplexně. Potravina, která stojí 40dlců za 100g nikdy nebude a nemůže být survival potravina. Opakuji se, ale je to tak.