Stránka 1 z 1
Žaludový workshop
Napsal:
14 říj 2015 20:00
od Ivana
Vážení, v Brně dne 24.10.2014 se koná soukromý žaludový workshop s omezeným množstvím volných míst. Zaměřeno na zpracování žaludů, ale bude se vařit i lecos dalšího. Kdo si chce odvézt žaludovou mouku tak podmínkou jsou vlastní žaludy (asi tak 0,5 - 1 kg). Dále se platí suroviny použité při vaření zkoumaných jídel. Kdo dřív přijde, ten dřív mele a zájemci se žaludy mají přednost.
Zájemci se ozývejte na můj telefon nebo mail (přinejhorším SZ), další info výhradně soukromými kanály.
Re: Žaludový workshop
Napsal:
14 říj 2015 20:25
od MacGyver
Kurňa, rád bych vás všechny zase jednou viděl, ale termín je pro mně špatný - hodně špatný
Kdyby se to přesunulo na neděli, tak by to šlo
Re: Žaludový workshop
Napsal:
23 říj 2015 15:18
od Ivana
Ještě stále volná místa!
Re: Žaludový workshop
Napsal:
30 říj 2015 22:15
od Ivana
Workshop proběhl úspěšně, časem sem hodím nějaké výstupy do vhodného tématu.
Re: Žaludový workshop
Napsal:
05 lis 2015 13:27
od nabu
Zdravím,
z 1 kg odtaninovaných a vlhkých žaludů mám 596g vysušených, velmi tvrdých, připravených na mletí.
Povrch hnědý, uvnitř žlutě mandlové barvy.
Vypadají na to, že by vydržely velmi dlouhou dobu bez ztráty kvality jako zásobní materiál na skladě.
Sušeno horkým vzduchem cca 40°C asi hodinu a za občasného prohrabování a obracení.
Dosušeno 3 dny při pokojové teplotě.
Re: Žaludový workshop
Napsal:
05 lis 2015 17:46
od Ivana
Při zkoumání výtěžnosti bych asi pokládala za užitečnější brát jako základ váhu oloupaných žaludy před odtaninováním a vztáhnout to pak k váze hotové, suché mouky. Váha žaludů v surovém stavu totiž velmi závisí na podílu špatných a červavých, takže se po oloupání může snížit o 20-50%. Už odtaninováním žaludy váhu ztrácejí, takže bych to počítala raději ze syrových oloupaných.
Vychází mi to zatím tak, že z váhy oloupaných žaludů je velmi zhruba třetina (nebo necelá třetina) váhy hotové suché mouky. Pokusů zatím nebylo tolik a hodně to kolísá.